Beslut idag: Amorteringskravet slopas!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Beslut idag: Amorteringskravet slopas!

Tidigare i morse meddelade Finansinspektionen (FI) att det planerade amorteringskravet som skulle införas den 1 augusti i år nu skjuts på framtiden


”Amorteringskravet saknar rättligt stöd”

Kammarrätten i Jönköpings uttalande tidigare i veckan att de är tveksamma till att amorteringskravet har rättsligt stöd. FI refererar i sitt pressmeddelande på morgonen idag till detta uttalande och säger att rättsläget är osäkert och att FI:s mandat behöver förtydligas.

FI anser att behovet av ett amorteringskrav i Sverige kvarstår

”Ett amorteringskrav ökar hushållens motståndskraft mot störningar och minskar risken att Sveriges ekonomi påverkas negativt om något oväntat händer i Sverige eller i omvärlden” skriver FI i pressmeddelandet. Även under pressträffen i förmiddags poängterade FI hur viktigt de anser att ett amorteringskrav är i Sverige men sa också att de har respekt för kammarrättens uttalande.

FI kommer att avvakta tydligare regler

FI anser att deras mandat att ta fram regler på området måste förtydligas och kommer därför att avvakta det fortsatta regelarbetet. Under pressträffen i förmiddags sa Martin Noréus, vikarierande generaldirektör på FI, att amorteringskravet är en så viktig regel som påverkar så många människor i Sverige att regelarbetet måste förtydligas innan ett möjligt krav träder i kraft. Det innebär att amorteringskravet inte kommer att vara på plats från den 1 augusti 2015.

”Nu ökar trycket på politikerna”

Annika Winsth, Nordeas chefsekonom, säger till Svenska Dagbladet att det nu är upp till politikerna att se till att skulduppbyggnaden inte fortsätter. Hon tycker inte att man ska ha rabatt på att skuldsätta sig och föreslår att ränteavdraget minskas. Tor Borg, chefsekonom på SBAB, tror att beslutet kommer att utmynna i en rekommendation att amortera istället för ett krav.

Lägre ränteavdrag? Nytt amorteringskrav? Amorteringsrekommendation? Sänkt reporänta?

Vad som händer nu blir spännande att se. Blir det ett nytt amorteringskrav senare eller en amorteringsrekommendation? Kommer politikerna att ge FI det mandat de behöver för att utfärda detta? Blir det en förändring av ränteavdraget istället? Både finansminister Magdalena Andersson och moderatledaren Anna Kindberg Batra har sagt att de inte tänker röra ränteavdraget för bostadslån. Och nästa vecka är det återigen dags för Riksbanken att vid sitt räntemöte besluta om reporäntan. Blir det fortfarande en reporäntesänkning till minus 0,4-0,5 procent som många experter tror?

Vad tror ni?

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vad täcker egentligen din hemförsäkring?

2 minuters läsning

Nedan följer en kort försäkringsskola med svar på frågorna. Vilken hemförsäkring behöver du? Om du är ägare av en villa eller ett radhus/parhus/kedjehus bör du teckna en villahemförsäkring. Den täcker utöver ditt...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)