Bör jag sälja fonder nu om jag har 5 år kvar till pension?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Bör jag sälja fonder nu om jag har 5 år kvar till pension?

Hej fyller 60 i år och hade tänkt jobba till 65. Jag känner en oro för mina fonder i PPM och tjänstepensionen! Bör jag sitta still i båten dvs inte göra något eller föra över till räntefonder? Tror du att det vänder på 5 år? Vänligen Anna

Hej Anna,
Jag förstår din oro - det är många inklusive jag som känner oro när man ser börserna sjunka och oron över Coronaviruset. Det enda vi kan vara säkra på är att vi inte vet hur stort fallet på börsen blir och hur länge det håller i sig.

När det kommer till din premiepension ska du tänka på följande: Din allmänna pension består av inkomstpension och premiepension. Till din inkomstpension sätts 16 procent av din lön av varje år. Till din premiepension är det 2,5 procent av lönen som sätts av. Den absolut största delen är alltså inte placerad av dig i fonder utan är “säker”. Den mindre delen är alltså den som du med fler nu oroar sig för. 

Om du sparar i förhandsvalet AP7 Såfa så har fonden redan vid ålder 56 börjat svänga om mot en del räntor. Vid 60 år så har du 17 procent räntor. Vid 65 år 33 procent räntor. Sparar du här så behöver du alltså inte göra något. Om du sparar i andra fonder så kan det vara bra att se över och kanske sakta men säkert flytta över en liten del till räntor. 

När det kommer till din tjänstepension så beror det på vilken typ av tjänstepension du har hur du bör agera. Har du en traditionell pensionsförsäkring så sköter pensionsbolaget alla placeringar åt dig. Har du en fondförsäkring så har du troligtvis själv valt vilka fonder du investerar i. Så samma sak gäller då här som i din premiepension. Att sakta men säkert vikta över lite mot räntor ju äldre du blir kan vara en bra strategi. Kontakta gärna ditt pensionsbolag för rådgivning.

Glöm inte att du har 5 år kvar tills du tänker börja ta ut pengarna - och att du sen kommer att ta ut dem under många år. Och om historien upprepar sig så kommer börsen hinna upp igen innan det är dags för dig att ta ut dina pensionspengar. Lycka till!

Frågan och svaret kommer ifrån Aftonbladets sektion Fråga ekonomen där jag svarar på en fråga i veckan om sparande och privatekonomi.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Hur mycket bör du spara på lång sikt? Och hur och när ska du investera för bäst avkastning?

3 minuters läsning

Gör såhär: 1. Sätt upp ett eller flera sparmål för ditt långsiktiga sparande. Du ska inte spara bara för att spara. Du ska spara för att kunna ha ännu roligare för dina pengar imorgon än vad du kan ha idag. Sätter du upp et...

Föregående artikel
Hej! Funderar på att gå över med en del besparingar från Nordea till Avanza...
2 minuters läsning