Vad kostar det att använda luftvärmepumpen för att kyla ner din bostad?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Vad kostar det att använda luftvärmepumpen för att kyla ner din bostad?

“Det är svindyrt att använda ACn” är vanligt att höra. Men är det verkligen så? Vad kostar det att sänka inomhustemperaturen från olidlig till sov-vänlig egentligen?

Många som har en luftvärmepump som värmekälla under vintern funderar nog nu när värmen stiger om den också ge svalka på de allra varmaste sommardagarna. Och om det är värt det - kostnadsmässigt. 

Nedan följer ett litet räkneexempel:

Vilken effekt har din värmepump?
De flesta modeller av luft/luftvärmepumpar drar mellan 500-1200W i kyldrift per timme. Så låt oss räkna på 1000W. 

Vilket elpris har du?
Elpriset idag ligger historiskt lågt. För rörliga avtal med en förbrukning på 20 000 kWh per år ligger priserna mellan 12.72 - 47,99 öre/kWh i vår jämförelse som du hittar här >>  För bundna elavtal i vår jämförelse med samma förbrukning som ovan kostar elen mellan 29,89 och 59,50 öre/kWh beroende på bindningstid och elbolag.

Vi förenklar och räknar högt på 50 öre/kWh. Ps. Betalar du 50 öre/kWh är det dags att byta avtal!
Du kan göra det här: Jämför el där du bor.

Sen tillkommer överföringsavgift och skatter och avgifter som en läsare så bra har kommenterat nedan. Totalt elpris blir för någon med Vattenfall som elnätsleverantör i ovan exempel cirka 50 öre i elpris + 30 öre i överföringsavgift och 45 öre i skatt. Summa summarum 1,25 öre per kWh.
 

  • Pris per timme: 1000W á 1,25 kronor betyder en kostnad på cirka 1,25 kronor per timmes drift med kyla från din luftvärmepump.
     
  • 10 timmar om dagen: 1,25 kronor gånger 10 timmar blir 12,50 kronor om dagen.
     
  • Kostnad för sommaren: Säg att värmen håller i sig och du vill ha det svalt fram till sista augusti: 68 dagar gånger 12,50 kronor blir 850 kronor.
     
  • Dygnet runt: Vill du kyla ner din bostad dygnet runt i sommar kostar det 2 040 kronor (1,25 kr*24h*68d).


Självklart beror ovan uträkning på vad din värmepump drar, vilket elpris du har, vilken elnätsleverantör du har och hur stor bostad du har. Men detta kanske kan ge dig en liten fingervisning. Och precis som med uppvärmning av ditt hem så är det ju alltid bättre miljömässigt att hålla nere din elförbrukning.

Det finns också möjlighet att effektivt kyla ner hemmet med bergkyla från bergvärme om du har sådan. Under vintern, när värmeenergi hämtas från borrhålet, kyls detta ned, och det är sedan denna kyla som kan användas på sommaren. Ett annat alternativ är en separat AC. 

Har du erfarenheter av att kyla ditt hus med luftvärmepump, bergvärme eller AC får du gärna kommentera nedan och berätta hur det fungerar och vad det kostar dig.

Hoppas ni alla får en underbar sommar!

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Var kommer stödpaketets 1 400 miljarder från?

1 minuts läsning

En mycket intressant fråga från en av våra läsare. Nedan svarar expert Patrick Siegbahn, Placeringsrådgivare Småspararguiden, och ny expert i Compricer Expertpanel. Det enkla svaret på frågan är att Riksbanken skapar pengarna. I Sverige ä...

Föregående artikel
Varför kostar det pengar att byta bank med bundet lån?
1 minuts läsning