Börsen kommer att gå upp eller ner i år…

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Börsen kommer att gå upp eller ner i år…

…det är en sak som är säker när vi prognostiserar om vad 2016 kommer att betyda. Mer än så kan vi omöjligt veta. Men många gissar – så även jag. Men när du lyssnar på experternas prognoser kom ihåg att de inte gör bättre prognoser än vi ”vanliga”.


#Börsgissningen2015

Erik Lidén, som driver fondbolaget insiderfonder, har de senaste tre åren bett sina läsare att gissa hur börsen kommer att gå nästkommande år. I början på 2015 gissade läsarna att börsen skulle sluta på +3,33 procent, inklusive utdelningar. Och den sista december kan vi se att OMXSGI, dvs. det index som räknar in utdelningar, har stigit med 10,19 procent. En någorlunda bra gissning får man tycka.

Tidigare års gissningar

2014 gick börsen upp 15,67 procent och då gissade läsarna på en uppgång på 6,89 procent. 2013 gissade de på en uppgång på 7,5 procent. Då slutade ett fantastiskt börsår på 27,8 procent.

Erik Lidén skriver på sin blogg:

”När investerarkollektivet säger sitt slår mediangissningen många finansexperter på fingrarna – och det är just det som är så häftigt. Med kollektivets vitt skilda bakgrunder och kunskaper, men med det gemensamma målet att ge sitt bästa bidrag, tenderar dessutom kollektivets samlade gissning att hamna någorlunda nära utfallet. Det är just det som är syftet med Börsgissningen – att ge dig en bild över vad ”kollektivets” samlade bedömning är om det kommande börsåret.”

#börsgissningen2016

Nu har Erik precis sammanställt börsgissningen för 2016 och denna gång tror läsarna att utvecklingen på Stockholmsbörsen 2016, inklusive utdelningar, kommer att sluta på -1,46 procent. Eftersom utdelningarna brukar uppgå till ungefär 3-4 procent så betyder detta att vi tror på en nedgång på runt 5 procent om utdelningarna exkluderas. ”Större spridning och högre osäkerhet – där har ni investerarkollektivets syn på Stockholmsbörsen för 2016”, skriver Erik på sin blogg.

Gissar experter bättre än oss ”vanliga”?

Även om de som gissat i börsgissningen troligtvis är intresserade av aktier och investeringar har de, som Erik skriver, vitt skilda bakgrunder och kunskaper och skulle kanske inte kalla sig experter. Och ofta vet gruppen bättre än den enskilde.

Vi lyssnar gärna på experter

Och med all rätt. De kan ofta mycket om sitt område. Men – de är inte bättre på att göra prognoser över framtiden.

Professor Henry Montgomery säger det bra: ”Forskning visar att experter har en övertro på̊ sin skicklighet när det gäller att göra prognoser om den framtida ekonomiska utvecklingen. Även amatörer tror att experter är skickligare, men det stämmer inte. Säkert är det så att experterna kan mer än amatörerna, vilket leder till att man litar på̊ dem. Problemet är att experternas kunskaper inte är relevanta för att spå om framtiden.”

Gruppen har oftare rätt än den enskilde

I TV-programmet Vem vill bli miljonär får deltagarna använda sig av livlinor bl.a. ringa en vän eller fråga publiken. Ofta ringer man en vän man vet är riktigt duktig på ett visst ämne. Trots detta är det nästan alltid bättre att fråga publiken. Enligt boken The wisdom of crowds av James Surowieck svarar 65 procent av vänner som rings upp i tävlingen rätt samtidigt som publiken svarar rätt i 91 procent av fallen.

Vem ska man tro på?

Lyssnar du på experter, lyssna på många och bilda dig en egen uppfattning. Och kom ihåg att deras gissningar troligtvis är lika bra som dina. Men framförallt, förbered dig på att börsen kan gå upp rejält i år, men den kan också falla kraftigt. Bestäm dig nu vilken risk du är villig att ta och agera efter det. Då är du väl rustad inför det nya året vems gissning som än slår in.

Lycka till!

Ps. Jag gissade att börsen kommer att sluta på -11 procent detta år.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

7 tips inför ett ekonomiskt bra 2016!

2 minuters läsning

Som ni kan läsa här så får de flesta av oss en bättre ekonomi 2016. Gör en enkel budget. Intäkter på ena sidan och utgifter på andra. Ser det bra ut? Har du utrymme för att spara lite/lite till? Annars är det dags att se över f...

Föregående artikel