Börsen kommer att gå upp eller ner i år…

Privatekonomi /
Börsen kommer att gå upp eller ner i år…

…det är en sak som är säker när vi prognostiserar om vad 2016 kommer att betyda. Mer än så kan vi omöjligt veta. Men många gissar – så även jag. Men när du lyssnar på experternas prognoser kom ihåg att de inte gör bättre prognoser än vi ”vanliga”.


#Börsgissningen2015

Erik Lidén, som driver fondbolaget insiderfonder, har de senaste tre åren bett sina läsare att gissa hur börsen kommer att gå nästkommande år. I början på 2015 gissade läsarna att börsen skulle sluta på +3,33 procent, inklusive utdelningar. Och den sista december kan vi se att OMXSGI, dvs. det index som räknar in utdelningar, har stigit med 10,19 procent. En någorlunda bra gissning får man tycka.

Tidigare års gissningar

2014 gick börsen upp 15,67 procent och då gissade läsarna på en uppgång på 6,89 procent. 2013 gissade de på en uppgång på 7,5 procent. Då slutade ett fantastiskt börsår på 27,8 procent.

Erik Lidén skriver på sin blogg:

”När investerarkollektivet säger sitt slår mediangissningen många finansexperter på fingrarna – och det är just det som är så häftigt. Med kollektivets vitt skilda bakgrunder och kunskaper, men med det gemensamma målet att ge sitt bästa bidrag, tenderar dessutom kollektivets samlade gissning att hamna någorlunda nära utfallet. Det är just det som är syftet med Börsgissningen – att ge dig en bild över vad ”kollektivets” samlade bedömning är om det kommande börsåret.”

#börsgissningen2016

Nu har Erik precis sammanställt börsgissningen för 2016 och denna gång tror läsarna att utvecklingen på Stockholmsbörsen 2016, inklusive utdelningar, kommer att sluta på -1,46 procent. Eftersom utdelningarna brukar uppgå till ungefär 3-4 procent så betyder detta att vi tror på en nedgång på runt 5 procent om utdelningarna exkluderas. ”Större spridning och högre osäkerhet – där har ni investerarkollektivets syn på Stockholmsbörsen för 2016”, skriver Erik på sin blogg.

Gissar experter bättre än oss ”vanliga”?

Även om de som gissat i börsgissningen troligtvis är intresserade av aktier och investeringar har de, som Erik skriver, vitt skilda bakgrunder och kunskaper och skulle kanske inte kalla sig experter. Och ofta vet gruppen bättre än den enskilde.

Vi lyssnar gärna på experter

Och med all rätt. De kan ofta mycket om sitt område. Men – de är inte bättre på att göra prognoser över framtiden.

Professor Henry Montgomery säger det bra: ”Forskning visar att experter har en övertro på̊ sin skicklighet när det gäller att göra prognoser om den framtida ekonomiska utvecklingen. Även amatörer tror att experter är skickligare, men det stämmer inte. Säkert är det så att experterna kan mer än amatörerna, vilket leder till att man litar på̊ dem. Problemet är att experternas kunskaper inte är relevanta för att spå om framtiden.”

Gruppen har oftare rätt än den enskilde

I TV-programmet Vem vill bli miljonär får deltagarna använda sig av livlinor bl.a. ringa en vän eller fråga publiken. Ofta ringer man en vän man vet är riktigt duktig på ett visst ämne. Trots detta är det nästan alltid bättre att fråga publiken. Enligt boken The wisdom of crowds av James Surowieck svarar 65 procent av vänner som rings upp i tävlingen rätt samtidigt som publiken svarar rätt i 91 procent av fallen.

Vem ska man tro på?

Lyssnar du på experter, lyssna på många och bilda dig en egen uppfattning. Och kom ihåg att deras gissningar troligtvis är lika bra som dina. Men framförallt, förbered dig på att börsen kan gå upp rejält i år, men den kan också falla kraftigt. Bestäm dig nu vilken risk du är villig att ta och agera efter det. Då är du väl rustad inför det nya året vems gissning som än slår in.

Lycka till!

Ps. Jag gissade att börsen kommer att sluta på -11 procent detta år.


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" på Roos & Tegnérs bokförlag.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Nissan ze0 nissan leaf
  • Lägst årskostnad 11 498 kr
  • Högst årskostnad 18 533 kr
  • Att spara 7 035 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Höstbudgeten 2020
Höstbudgeten 2020
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin