
Asiatiska städer har blivit dyrare att leva i, liksom städer i Australien. Zürich, som tidigare legat på topp i listan, har fallit till en sjunde plats. Bland de billigaste städerna i världen hittar vi Karachi i Pakistan och Mumbai, Indien.
The Economist Intelligence Unit (EIU) undersöker varje år levnadskostnader för världens alla städer. Baserat på 160 olika punkter har listan med världens dyraste städer och världens billigaste städer 2012 just publicerats.
Ingen stad i Nordamerika finns bland de 20 dyraste städerna i världen
Av de städer som ligger bland de tjugo dyraste finns elva i Asien (inklusive Australien), åtta i Europa och en i Sydamerika. I Asien hittar vi också sex av de tio billigaste städerna.
De högre levnadskostnaderna i Australien är de mest anmärkningsvärda
Sydney och Melbourne hamnar på plats 3 och 4 bland de städer i undersökningen med högst levnadskostnader. Tio år sedan återfanns ingen stad i Australien bland de 50 dyraste städerna. Enligt ansvarig för undersökningen så har tidigare undersökningar aldrig visat på ett så stort hopp i listan.
Enligt tidigare studier ligger Stockholm på plats 8
Ur EIUs studie går det inte att utläsa var Stockholm hamnar i listan över dyra städer. Olika studier från förra året visar dock att Stockholm är en relativt dyr stad.
Dyraste städerna i världen
1. Tokyo, Japan
2. Osaka, Japan
3. Sydney, Australien
4. Oslo, Norge
4. Melbourne, Australien
6. Singapore
7. Zürich, Schweiz
8. Paris, Frankrike
9. Caracas, Venezuela
10. Geneve, Schweiz
Billigaste städerna i världen
1. Karachi, Pakistan
2. Mumbai, Indien
3. Delhi, Indien
4. Kathmandu, Nepal
5. Algiers, Algeriet
5. Bukarest, Rumänien
7. Colombo, Sri Lanka
8. Panama City, Panama
9. Jeddah, Saudiarabien
10. Teheran, Iran

Om skribenten
Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.
År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!