El till inköpspris – en fälla för konsumenten

El / Elpriser /
1 minuts läsning
El till inköpspris – en fälla för konsumenten

Just nu kampanjar flera elbolag hårt med påståenden om el till inköpspris, något som är lätt för oss som konsumenter att uppfatta som att du får köpa elen till samma pris som elhandlaren köper in den för.

Konsumentverket gjorde en undersökning bland flera elbolag med marknadsföring om el till inköpspris, så sent som i våras och påståendet visade sig inte stämma. Även Energimarknadsinspektionen gjorde en undersökning 2016 bland 19 elhandlare som erbjöd el till inköpspris och de kunde i vissa fall kunde hitta avtal med el till inköpspris som var drygt 55 procent dyrare än billigaste jämförbara rörliga avtalet just då.

Vad betalar jag?
Det pris du som kund betalar när du tecknar ett elavtal med en elhandlare består av olika delar. Grunden i alla ”el till inköpspris”-avtal är ett rörligt elavtal. Förutom själva priset för elen tillkommer kostnader för bl.a. elcertifikat, ursprungsmärkning, avgifter till tex Nordpool och Svenska kraftnät, administration och moms samt elbolagets påslag. 
Det blir väldigt förvirrande för oss konsumenter när det i marknadsföringen står att elbolaget har låga eller inga påslag men det inte lyfts fram lika tydligt om det istället tas ut en årlig fast avgift som i vissa fall är riktigt hög. Det kan därför skilja många hundralappar mellan elbolagens rörliga avtal och det beror främst på de olika påslagen och fasta avgifter.

Vad ska jag som kund tänka på?

  • Marknadsföring av el till inköpspris har kritiserats av såväl Konsumentverket, Energimarknadsinspektionen och Energiföretagen Sverige som menar att benämningen vilseleder konsumenten. Var därför extra uppmärksam på tillkommande avgifter rörliga liksom fasta och läs avtalet noga.
     
  • Det är viktigt att du som är konsument alltid frågar efter jämförpris. I jämförpriset ingår alla fasta och rörliga delar av elpriset
     
  • Kontakta energirådgivaren i din kommun eller ring Konsumenternas energimarknadsbyrå, båda är gratis och kan hjälpa dig att reda ut eventuella frågetecken.


Skriven av Sharon Lavie, sparekonom Schibsted och expert i Compricers Expertpanel


Här kan du själv jämföra bland hundratals elavtal: Jämför el där du bor

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så undviker du att bli lurad

1 minuts läsning

Så jag tänkte kort ge er några råd som jag läste på finansinspektionens hemsida.  Ta inte emot erbjudanden om investeringar via telefon, särskilt inte om det marknadsförs som ett snabbt och enkelt sätt att tjäna mycket pengar. Seri&...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)