Så skapar du en buffert på 30, 60, eller 100 000 kronor

2 minuters läsning
Så skapar du en buffert på 30, 60, eller 100 000 kronor

En buffert på 30, 60 eller kanske till och med 100 000 kronor är långt ifrån ouppnåeligt. I några av våra mest vardagliga utgifter gömmer det sig ofta åtskilliga tusenlappar att spara. Det krävs inga dramatiska förändringar. Bara genom att skruva lite lätt på ett par vanor, kan skillnaden bli betydande. Låt oss titta på hur du sparar ihop till en buffert du trivs med.

En buffert är kort och gott en summa pengar för oförutsedda utgifter. Den bör vara placerad tryggt och tillgängligt. Sparkonto med insättningsgaranti är med andra ord det naturliga valet. Det finns inget facit över hur stor en buffert bör vara, det beror på vår livssituation, vår ekonomiska situation och vår personlighet. Alldeles oavsett storlek, är det emellertid viktigt att ha en buffert. Men hur når man upp till den?

Ett sätt att få en flygande start när du ska bygga upp en buffert, det är att gå igenom utgifterna du har idag. Där finns det ofta mycket att spara. Till exempel:

15 000 kr på att skippa utelunchen

Låt oss säga att en genomsnittlig matlåda kostar ca 30 kronor och en genomsnittlig utelunch ca 100 kronor. Bara genom att ta med lunchlåda till jobbet, kan du alltså spara 350 kronor per vecka. Drygt 15 000 kronor per år om vi räknar med i genomsnitt 220 arbetsdagar per år.

5 000 kr på att sänka bolåneräntan

Storleken på ett nytaget bolån 2019 var enligt Finansinspektionens stickprov nära 2,4 miljoner kronor. Och den genomsnittliga räntan bolån är idag allt mellan 1,20 till 1,80 procent beroende på aktör. Genom att sänka sin ränta med till exempel 0,3 procentenheter sänker den genomsnittliga bolånetagaren alltså sin ränta med 5 040 kronor per år. 2 400 000*0,003*0,7 = 5 400 kr

Så här räknar du ut hur mycket du sparar på att sänka räntan: Ditt lånebelopp*din räntesänkning*0,7 = Din årliga besparing 
 

20 000 bland abonnemang

Netflix, Viaplay, HBO, Spotify, Storytel, Readly.... Det som från början inte kändes så betungande, växer snabbt till ett betydande belopp och under senare åren har hushållens utgifter för abonnemang och streamingtjänster ökat kraftigt. Enligt en rapport från IRM (Institutet för reklam och mediestatistik) la svenska hushåll 2018 i snitt 19 658 kronor på olika medieutgifter. Här finns det med andra ord ofta pengar att spara.

18 000 kronor i förrådet

Enligt en undersökning från Kantar Sifo och Blocket, har svensken i genomsnitt 38 oanvända saker hemma. Slår man ihop värdet av dessa motsvarar det en summa om drygt 18 000 kronor. Kom ihåg att tänka säsong när du säljer. Efterfrågan på trädgårdsmöbler är inte jättestor i november och begagnade skidor säljer betydligt bättre i januari än i juni.

Viktigast av allt

Listan ovanför är på intet sätt uttömmande, det finns utan tvekan fler utgifter att spara pengar på. Och självklart varken kan eller bör vi heller skära ner på allt. Genom att plocka lite här och lite där, kan vi emellertid ofta få en flygande start och en bra grund till vår buffert. Sedan handlar det om tålamod. Du går inte från noll till tiotusen på en dag.

Sist men inte minst det viktigaste av allt, skaffa koll på vad du lägger dina pengar på idag. Gå igenom senaste månadernas kontoutdrag och kategorisera utgifterna. Finns där någon utgift som är orimligt stor i förhållande till vilken nytta/glädje den skänker dig?


Skriven av Johanna Kull, sparekonom Avanza Bank och expert i Compricers Expertpanel.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Att tänka på vid försäkring av din elbil

2 minuters läsning

Även om försäkringsbolagen endast har ett litet statistiskt underlag för skadestatistik för elbilar så har t ex folksam sett en trend där det är mindre fel på elmotorer än på förbränningsmotorer. Förbränningsmotorer kr&...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)