Att tänka på vid försäkring av din elbil

Att tänka på vid försäkring av din elbil

Priset för att försäkra din elbil beror på faktorer såsom bilmodell, inköpspris, var du bor och din ålder. Vissa försäkringsbolag premierar också miljöbilar.

Även om försäkringsbolagen endast har ett litet statistiskt underlag för skadestatistik för elbilar så har t ex folksam sett en trend där det är mindre fel på elmotorer än på förbränningsmotorer. Förbränningsmotorer kräver helt enkelt mer service och underhåll.

Håll koll på vad försäkringen täcker

En elbil innehåller annan teknik än vad som finns i en traditionell bil. De flesta försäkringsbolag tar hänsyn till dessa nya elbilsspecifika komponenter och erbjuder olika försäkringspaket som du kan välja mellan. Det kan vara bra att fundera över vilket skydd du vill ha och sen se över vad de olika försäkringarna täcker. 

Se t ex över om maskinskadeförsäkringen gäller för högvoltsbatteri, fabriksmonterad batteriladdare, system för energiåtervinning, växelriktare, högvoltskablage, ombordladdare och kylsystem för högvoltsbatteri inklusive givare.

Precis som för traditionella försäkringar så delas elbilsförsäkringar upp i tre nivåer:

Trafikförsäkring
Enligt svensk lag måste varje bil som är i trafik ha en trafikförsäkring. Den täcker skador som kan orsaka tredje part, personer eller annans egendom i händelse av en trafikolycka. Den täcker inte skador på din bil om du är vållande till skadan. För det behövs en halv-, eller helförsäkring.

Halvförsäkring
En halvförsäkring innehåller allt det som en trafikförsäkring innehåller och normalt även skydd vid stöld, brand, glasskador, maskinskador, räddning och rättsskydd.

Helförsäkring
Utöver skyddet i en halvförsäkring ingår det i en helförsäkring skydd vid vagnskador som vållats din bil i samband med en olycka, krock med vilt eller skadegörelse.

När du har bestämt dig för vilket skydd du vill ha, jämför bland bolagen. Ofta skiljer det en hel del i pris för liknande försäkringar. Just nu kostar en helförsäkring för en Volkswagen 115kW/156HK utanför Stockholm med en körsträcka på 1 500 - 2 000 mil/år mellan 542 och 717 kronor per månad i vår jämförelse. Det blir en skillnad på drygt 2 000 kronor per år.

Ring oss gärna så hjälper vi dig jämföra försäkringar till din bil: 08-5000 2000

 

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Tusenlappar i återbetalning av vinstskatt

3 minuters läsning

Vad är uppskovsränta? När man säljer en bostad med vinst ska man betala vinstskatt med 22%. Har du sålt bostaden med 100 000 kr i vinst ska alltså 22 000 betalas in i vinstskatt. För de som i samband med försäljningen har eller ska köpa en ny...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)