Hur kan jag låna pengar via privatpersoner eller Lendify?

Patrick Siegbahn
Patrick Siegbahn
3 minuters läsning
Hur kan jag låna pengar via privatpersoner eller Lendify?

FRÅGA: Hur kan jag låna från en privatperson? Vad måste skrivas och hur funkar Lendify m.fl. som man kan använda sig av? Risker?

SVAR: Att låna pengar från en privatperson är egentligen inte särskilt svårt ifall du bara hittar någon som vill låna ut. Däremot rekommenderar vi att tänka till både en och två gånger om du verkligen ska låna och vilka villkor som gäller. 

Låna av någon du känner

Många lånar någon gång i livet pengar av närstående som t.ex. sina föräldrar. Det du/ni behöver tänka på här är vilka villkor som gäller för avbetalning och ränta samt vad som händer om du inte kan betala tillbaka i tid.

Vi rekommenderar starkt att skriva ett riktigt kontrakt där det framgår hur lånet ska avbetalas och vilken ränta som ska utgå. Muntliga avtal gäller också, men är i praktiken svåra att bevisa och det kan till och med vara så att ni själva inte är överens om exakt vad ni sa några år senare så därför bör det finnas på papper. 

Om ni inte avtalar om ränta är det Riksbankens referensränta + 8 procentenheter som gäller. Även om referensräntan är noll just nu så är 8 % en väldigt hög ränta så du som låntagare behöver verkligen se till att ni har ett skriftligt avtal om ränta.

Fördelen med att låna av någon du känner är att om du är en skötsam och plikttrogen typ så vet de som känner dig förhoppningsvis det och kan tryggt låna ut till en lägre ränta än vad en främling på stan skulle göra. I vissa fall, t.ex. när föräldrar lånar ut till sina barn som ska köpa bostad, är lånet kanske också delvis en gåva så tillvida att villkoren är generösa och att föräldrarna är helt ok med att lånet inte betalas tillbaka ifall barnet skulle drabbas avarbetslöshet, sjukskrivning, etc. 

Nackdelen är förstås att det lätt kan vara källa till konflikter ifall den som lånat ut verkligen förväntar sig att få tillbaka pengarna och du av någon anledning inte kan betala. Det är inte ett dugg kul att vara skyldig bästa kompisen pengar och inte ha pengar att betala tillbaka. 

Låna av främlingar

Så kallade peer to peer-lån (P2P), som tex Lendify, är ett mer och mer populärt sätt att låna ut pengar. Rent tekniskt är det inte särskilt svårt och Lendify hjälper er med alla avtalsbitar. 

För dig som lånar är den stora nackdelen att du kommer att få betala en väldigt hög ränta. Riktigt hur hög beror på avbetalningstiden och på den kreditprövning Lendify kommer att göra på dig, men du kan vara säker på att den blir väldigt mycket högre än för ett bolån. Leta efter den effektiva räntan i de villkor som föreslås och jämför det med ett bostadslån där de flesta idag kan låna till en bra bit under 2% per år.

Ska du verkligen låna?
Med risk för att låta mästrande så är det sällan en bra idé att låna pengar på annat sätt än bostadslån med låg ränta. Om du har välbeställda och generösa föräldrar och är hyggligt säker på att du kan betala tillbaka kan du möjligtvis låna av dem, men att låna pengar till räntor på 5% eller mer är ytterst sällan en bra idé.

Så tänk efter väldigt noga varför du “behöver” låna pengar och vad som får dig att tro att du kommer ha så mycket mer inkomster i framtiden. Oftast är det bättre att skära ned på utgifter och avstå saker nu än att ta på sig dyra lån och riskera en skuldspiral i framtiden. Vi kan garantera att det inte är roligt att gå igenom en skuldsanering och leva på existensminimum i många år och det ska inte så mycket till för att du ska hamna där om du väl börjar låna till höga räntor. Blir du t.ex. arbetslös eller sjukskriven kan skulderna eskalera snabbt.

Jämför privatlån och byt idag

Moank
Moank

Moank

Hos oss kan du låna upp till 600 000kr utan säkerhet. Genom innovativ teknik och mänsklig närvaro skapar vi en djup förståelse för varje enskild kund. Vi erbjuder trygga produkter till hållbara villkor som främjar en sund, ansvarsfull och långsiktig privatekonomi.

Läs mer
Effektiv ränta
6,07 - 20,64
Läs mer
Marginalen privatlån
Marginalen privatlån

Marginalen privatlån

Låna upp till 350.000 kr till utan säkerhet och använd pengarna till det du behöver.

Läs mer
Effektiv ränta
7.12 - 20.49
Läs mer
Avida Finans privatlån
Avida Finans privatlån

Avida Finans privatlån

Avida Finans tittar mer på din framtida betalningsförmåga än din ekonomiska historik. Betalningsanmärkningar behöver t ex inte vara något problem. Ansök om vår snabba o trygga kredit!

Läs mer
Effektiv ränta
8.29 - 29.50
Läs mer
Coop Privatlån
Coop Privatlån

Coop Privatlån

Med Coop Privatlån kan du låna upp till 600 000 kr utan säkerhet med schyssta villkor och bra ränta. Är du Coop-medlem får du 1 %-enhet lägre ränta. Med vårt flexibla lån kan du exempelvis ändra din månadskostnad och ansöka om att höja ditt lån. Som kund kan du vara trygg med att du har en av marknadens lägsta räntor på ditt privatlån med vår räntegaranti. Ansök enkelt och få ditt erbjudande direkt!

Läs mer
Effektiv ränta
5.33 - 25.46
Läs mer
Lån & Spar Bank privatlån
Lån & Spar Bank privatlån

Lån & Spar Bank privatlån

Vi är den digitala banken för dig som vill ha en enkel och smidig bankvardag. Hos oss kan du låna till din renovering, ditt bilköp eller samla dina andra lån och krediter.
Ansök om ett lån som tar dig hela vägen.

Läs mer
Effektiv ränta
* 6,21 - 13,41 
Läs mer

* Dessa räntor är exempelräntor. För mer info, se respektive banks hemsida.

Patrick Siegbahn

Om skribenten

Patrick Siegbahn, Placeringsrådgivare Småspararguiden

Patrick Siegbahn är placeringsrådgivare och grävande konsumentaktivist på den oberoende rådgivningstjänsten Småspararguiden. Patrick har en bakgrund på som analytiker på hedgefond och riskexpert på Finansinspektionen. Han brinner för konsumentfrågor, är känd för att ha avslöjat skandalbolaget Allra och har fått utmärkelsen Blåslampan av Sveriges Konsumenter och Råd & Rön.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Hur flyttar jag aktier från depå till ISK?

1 minuts läsning

Eftersom du skriver att du är medveten om att skatt uppstår när vinster görs så antar jag att du syftar på att sälja aktier från din depå till ett annat konto du har. Om du har aktier i en depå och vill flytta över dem till ett inves...

Föregående artikel
Är det orimligt av banken att ta ut ränteskillnadsersättning?
2 minuters läsning