Hur kan jag låna pengar via privatpersoner eller Lendify?

Patrick Siegbahn
Patrick Siegbahn
3 minuters läsning
Hur kan jag låna pengar via privatpersoner eller Lendify?

FRÅGA: Hur kan jag låna från en privatperson? Vad måste skrivas och hur funkar Lendify m.fl. som man kan använda sig av? Risker?

SVAR: Att låna pengar från en privatperson är egentligen inte särskilt svårt ifall du bara hittar någon som vill låna ut. Däremot rekommenderar vi att tänka till både en och två gånger om du verkligen ska låna och vilka villkor som gäller. 

Låna av någon du känner

Många lånar någon gång i livet pengar av närstående som t.ex. sina föräldrar. Det du/ni behöver tänka på här är vilka villkor som gäller för avbetalning och ränta samt vad som händer om du inte kan betala tillbaka i tid.

Vi rekommenderar starkt att skriva ett riktigt kontrakt där det framgår hur lånet ska avbetalas och vilken ränta som ska utgå. Muntliga avtal gäller också, men är i praktiken svåra att bevisa och det kan till och med vara så att ni själva inte är överens om exakt vad ni sa några år senare så därför bör det finnas på papper. 

Om ni inte avtalar om ränta är det Riksbankens referensränta + 8 procentenheter som gäller. Även om referensräntan är noll just nu så är 8 % en väldigt hög ränta så du som låntagare behöver verkligen se till att ni har ett skriftligt avtal om ränta.

Fördelen med att låna av någon du känner är att om du är en skötsam och plikttrogen typ så vet de som känner dig förhoppningsvis det och kan tryggt låna ut till en lägre ränta än vad en främling på stan skulle göra. I vissa fall, t.ex. när föräldrar lånar ut till sina barn som ska köpa bostad, är lånet kanske också delvis en gåva så tillvida att villkoren är generösa och att föräldrarna är helt ok med att lånet inte betalas tillbaka ifall barnet skulle drabbas avarbetslöshet, sjukskrivning, etc. 

Nackdelen är förstås att det lätt kan vara källa till konflikter ifall den som lånat ut verkligen förväntar sig att få tillbaka pengarna och du av någon anledning inte kan betala. Det är inte ett dugg kul att vara skyldig bästa kompisen pengar och inte ha pengar att betala tillbaka. 

Låna av främlingar

Så kallade peer to peer-lån (P2P), som tex Lendify, är ett mer och mer populärt sätt att låna ut pengar. Rent tekniskt är det inte särskilt svårt och Lendify hjälper er med alla avtalsbitar. 

För dig som lånar är den stora nackdelen att du kommer att få betala en väldigt hög ränta. Riktigt hur hög beror på avbetalningstiden och på den kreditprövning Lendify kommer att göra på dig, men du kan vara säker på att den blir väldigt mycket högre än för ett bolån. Leta efter den effektiva räntan i de villkor som föreslås och jämför det med ett bostadslån där de flesta idag kan låna till en bra bit under 2% per år.

Ska du verkligen låna?
Med risk för att låta mästrande så är det sällan en bra idé att låna pengar på annat sätt än bostadslån med låg ränta. Om du har välbeställda och generösa föräldrar och är hyggligt säker på att du kan betala tillbaka kan du möjligtvis låna av dem, men att låna pengar till räntor på 5% eller mer är ytterst sällan en bra idé.

Så tänk efter väldigt noga varför du “behöver” låna pengar och vad som får dig att tro att du kommer ha så mycket mer inkomster i framtiden. Oftast är det bättre att skära ned på utgifter och avstå saker nu än att ta på sig dyra lån och riskera en skuldspiral i framtiden. Vi kan garantera att det inte är roligt att gå igenom en skuldsanering och leva på existensminimum i många år och det ska inte så mycket till för att du ska hamna där om du väl börjar låna till höga räntor. Blir du t.ex. arbetslös eller sjukskriven kan skulderna eskalera snabbt.

Patrick Siegbahn

Om skribenten

Patrick Siegbahn, Placeringsrådgivare Småspararguiden

Patrick Siegbahn är placeringsrådgivare och grävande konsumentaktivist på den oberoende rådgivningstjänsten Småspararguiden. Patrick har en bakgrund på som analytiker på hedgefond och riskexpert på Finansinspektionen. Han brinner för konsumentfrågor, är känd för att ha avslöjat skandalbolaget Allra och har fått utmärkelsen Blåslampan av Sveriges Konsumenter och Råd & Rön.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så får du en bra pension - allt (nästan) du behöver veta!

4 minuters läsning

Checklista ✔ Logga in på minpension.se. Här finns all din pension sammanställd. Se över vad du har och hur mycket du enligt prognosen kommer att få när du går i pension.   Får du tjänstepension från din arbetsgivare? Om ja, se ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)