En dag om året - upp till 20 procent högre premiepension?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
En dag om året - upp till 20 procent högre premiepension?

Kanelbullens dag, kärlekens dag, pressfrihetsdagen, världsmiljödagen, blodgivardagen, suicidpreventiva dagen och musarmsdagen. Många dagar blir det. Både några viktiga och några kanske något mindre betydelsefulla.

Men det finns ingen dag för premiepensionen? 

Och detta trots att du kan få upp till närmare 20 procent högre premiepension genom att lägga en timme eller två på att välja fonder med låga avgifter. Baserat på att du sparar till din pension i 33 år (den genomsnittliga spartiden i premiepensionssystemet) förlorar du 15 procent av din premiepension om avgiften ligger på 0,75 procent (jämfört med en fond utan avgift).

Därför föreslår jag nu den 4 december som premiepensionsdagen. Samma dag som armbandsklockans dag. Om alla skulle gå in och kolla sina val av fonder i sin premiepension denna dag så skulle många få en högre pension. 
Och passa på att göra det den 4 december eller tidigare. I helgen (5 och 6 december) kommer nämligen årets premiepensionsavsättning in på våra pensionskonton. Pengarna investeras under perioden måndag till onsdag (7-9 december) enligt ditt val av fonder.

Ett exempel på hur viktig avgiften är:

Säg att du din pensionsgrundande inkomst är 400 000 kronor per år och du arbetar i 33 år. Den årliga avsättningen till premiepensionen blir då 10 000 kronor (400 000 * 2,5 procent). Med en avkastning på 8 procent per år kommer din premiepension då att ha utvecklats enligt nedan beroende på hur höga dina fonder förvaltningsavgifter är. En hög avgift medför en sämre värdeutveckling helt enkelt.

Avgift PP´s* värde
efter 33 år
Värdeskillnad efter 33 år
jämfört med 0 % avgift
0.25 % 1 492 992 -5%
0.5 % 1 415 033 -10%
0.75 % 1 341 486 -15%
1.00% 1 272 079 -19%
     


*PP= Premiepension

Gör så här:

 1. Logga in på www.pensionsmyndigheten.se och skrolla ner till premiepensionen. Klicka på “se dina fonder”. 
   
 2. Undersök vad du har valt för fonder? Vad har de för avgift? Har de stigit med runt 7 procent per år i genomsnitt liksom Stockholmsbörsen? Då har du troligtvis valt bra fonder och behöver inte göra något. Har du aldrig gjort ett val och har förhandsvalet AP7 Såfa? Du kan du också lugnt stänga ner sidan och känna dig trygg med dina fonder.
   
 3. Har du fonder med höga avgifter och/eller som har avkastat sämre än börsen i genomsnitt? Byt fonder! Du kan när som helst byta dina fonder, kostnadsfritt.


Fakta om premiepension:

 • Alla som har arbetat eller bott i Sverige får allmän pension. Den grundar sig på alla de inkomster som du någonsin betalat skatt för.
   
 • Varje månad betalar din arbetsgivare in 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst (upp till ett tak motsvarande 42 625 kronor i månaden (2021)) till pensionssystemet. 2,5 procent av dessa går till premiepensionen.
 • Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen som du kan påverka själv genom att välja fonder.
   
 • Gör du inget eget val placeras dina pengar i förhandsvalet AP7 Såfa.
   
 • Du kan ha upp till fem fonder samtidigt och byta dem när du vill utan kostnad.
   
 • Arbetsgivaren har betalat in din pensionsavsättning månadsvis till Skatteverket som skickat pengarna vidare till pensionsmyndigheten som investerar dem tillfälligt i räntepapper.
   
 • Förutom premiepensionen sätts även inkomstpensionen in på ditt konto i december. 2019 sattes totalt 278 miljarder in till inkomstpensionen, och 43 miljarder kronor till premiepensionen. 
   
 • Pensionsmyndigheten meddelar nu att tjänsten för att ändra sina val före insättningen stänger den 3 december. Missar du detta så kan du ändra dina val i nästa vecka efter insättningen.

Kommentar: Fondbolagens förening påpekar korrekt att det finns ett avgiftstak för fonder i premiepensionen på 0.89 procent och att mer än hälften av fonderna har en avgift på under 0,2 procent.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Hur kan jag låna pengar via privatpersoner eller Lendify?

3 minuters läsning

SVAR: Att låna pengar från en privatperson är egentligen inte särskilt svårt ifall du bara hittar någon som vill låna ut. Däremot rekommenderar vi att tänka till både en och två gånger om du verkligen ska låna och vilka vil...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)