Vill du ha hjälp? Ring oss! 08-5000 2000

Fick du kvarskatt? Här är troliga anledningar

Privatekonomi  / 
Fick du kvarskatt? Här är troliga anledningar

Det finns olika anledningar till att man får kvarskatt och jämkning kan vara lösningen om du vill slippa det nästa år. Missa inte att du redan nu betalar ränta på kvarskatt över 30 000 kronor.

 

För att slippa kvarskatt nästa år kan du redan nu ansöka om jämkning. Jämkning innebär att Skatteverket hjälper dig att hitta rätt nivå för din skatt. Din skatt justeras då under inkomståret istället för vid deklarationen. Jämkningen gör så att den skatt som dras under året stämmer bättre överens med den slutgiltiga skatten. Du ansöker om jämkning hos Skatteverket.

Kom ihåg att det är du som ansvarar för att rätt skatt dras - inte din arbetsgivare.
Om du får kvarskatt kan du se det som ett lån från staten till dig utan ränta - om du betalar tillbaka innan förfallodagen. Får du pengar tillbaka på skatten har du lånat ut pengar till staten gratis under året.

Varför får man kvarskatt?

 1. Du har sålt en bostad. Om du har sålt en bostad med vinst så ska du betala skatt på vinsten. Detta regleras i och med deklarationen - och har du inte betalat in skatten på ditt skattekonto så kommer du få en kvarskatt. Du kan göra ett uppskov på skatten i deklarationen dock och skjuter då på din skatt.
   
 2. Din arbetsgivare drar för lite skatt. Detta är den vanligaste anledningen till att du får kvarskatt. Det kan tex bero på att du har fler arbetsgivare och dessa har inte koll på din hela inkomst.
   
 3. Du har jobbat extra eller har inte en fast månadslön. Då är det svårare att uppskatta hur mycket du kommer att tjäna under året vilket kan göra att arbetsgivaren/givarna drar en för låg skatt. 
   
 4. Ersättning från försäkringskassan. Har du tex varit sjukskriven en period under året och fått ersättning från försäkringskassan kan det ha dragits för lite skatt på denna ersättning eftersom de inte tar hänsyn till hela din inkomst. 
   
 5. Du har fler arbetsgivare och/eller pensionsutbetalare. Även här har de olika utbetalare inte koll på varandra vilket kan göra att de drar för lite skatt när de endast ser på den utbetalning de själva gör.
   
 6. Skatt på ISK. Vid deklarationen dras schablonskatt på ISK och påverkar kvarskatten.
   
 7. Fastighetsskatt/avgift. Du betalar en avgift om du äger en fastighet vilket dras på deklarationen och påverkar din kvarskatt.
   
 8. Bostadsuppskov. Om du har uppskov på skatten för en bostadsförsäljning så betalar du skatt varje år. Detta tar inte skattetabellerna som arbetsgivarna använder hänsyn till.

 
Redan nu betalar du ränta på kvarskatt över 30 000 kronor. Från och med 3 maj betalar du skatt på allt. Skatten ligger på 1,25 procent så om du vill slippa detta får du göra en fyllnadsinbetalning, dvs betala in pengar som motsvarar skatten på ditt skattekonto. Efter förfallodagen för att betala skatten - för de flesta i november - betalar du 16,25 procent i ränta. Kan du inte betala in din restskatt redan nu så skriv in i kalendern när räntan skjuter i höjden så du inte missar detta datum.

Får/fick du tillbaka på skatten? Sätt in dem på ett sparkonto med ränta. Just nu får du upp till 1 procent på konto med insättningsgaranti och fria uttag.


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Översikten är skapad för dig som föredrar en överskådlig vy över räntorna och de olika bindningstiderna.

Aktuella sparkontoräntor

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Om du vill sortera i tabellen klickar du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Tabellen nedan visar räntans bindningstid, notera att vissa av aktörerna erbjuder rörlig ränta för konton som är bundna. För att få mer information om de olika kontona jämför och se vilket sparkonto som är bäst för just dig => Jämför sparkontoÖvrig information

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut. Alla aktörer visar dock inte den effektiva årsräntan och vi kan därför inte visa detta i dagsläget.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Trafikförsäkring, Skoda octavia 1,6 elega
 • Lägst årskostnad 3 738 kr
 • Högst årskostnad 5 686 kr
 • Att spara 1 948 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Senaste nyheterna
Hur ska du agera i oroliga tider när krisrubrikerna avlöser varandra?
Hur ska du agera i oroliga tider när krisrubrikerna avlöser varandra?
7 banker har sänkt sina boräntor i oktober
7 banker har sänkt sina boräntor i oktober
Så kan du tänka kring pensionssparandet på en skakig marknad!
Så kan du tänka kring pensionssparandet på en skakig marknad!

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin