Fick du kvarskatt? Här är troliga anledningar

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Fick du kvarskatt? Här är troliga anledningar

Det finns olika anledningar till att man får kvarskatt och jämkning kan vara lösningen om du vill slippa det nästa år. Missa inte att du redan nu betalar ränta på kvarskatt över 30 000 kronor.

 

För att slippa kvarskatt nästa år kan du redan nu ansöka om jämkning. Jämkning innebär att Skatteverket hjälper dig att hitta rätt nivå för din skatt. Din skatt justeras då under inkomståret istället för vid deklarationen. Jämkningen gör så att den skatt som dras under året stämmer bättre överens med den slutgiltiga skatten. Du ansöker om jämkning hos Skatteverket.

Kom ihåg att det är du som ansvarar för att rätt skatt dras - inte din arbetsgivare.
Om du får kvarskatt kan du se det som ett lån från staten till dig utan ränta - om du betalar tillbaka innan förfallodagen. Får du pengar tillbaka på skatten har du lånat ut pengar till staten gratis under året.

Varför får man kvarskatt?

  1. Du har sålt en bostad. Om du har sålt en bostad med vinst så ska du betala skatt på vinsten. Detta regleras i och med deklarationen - och har du inte betalat in skatten på ditt skattekonto så kommer du få en kvarskatt. Du kan göra ett uppskov på skatten i deklarationen dock och skjuter då på din skatt.
     
  2. Din arbetsgivare drar för lite skatt. Detta är den vanligaste anledningen till att du får kvarskatt. Det kan tex bero på att du har fler arbetsgivare och dessa har inte koll på din hela inkomst.
     
  3. Du har jobbat extra eller har inte en fast månadslön. Då är det svårare att uppskatta hur mycket du kommer att tjäna under året vilket kan göra att arbetsgivaren/givarna drar en för låg skatt. 
     
  4. Ersättning från försäkringskassan. Har du tex varit sjukskriven en period under året och fått ersättning från försäkringskassan kan det ha dragits för lite skatt på denna ersättning eftersom de inte tar hänsyn till hela din inkomst. 
     
  5. Du har fler arbetsgivare och/eller pensionsutbetalare. Även här har de olika utbetalare inte koll på varandra vilket kan göra att de drar för lite skatt när de endast ser på den utbetalning de själva gör.
     
  6. Skatt på ISK. Vid deklarationen dras schablonskatt på ISK och påverkar kvarskatten.
     
  7. Fastighetsskatt/avgift. Du betalar en avgift om du äger en fastighet vilket dras på deklarationen och påverkar din kvarskatt.
     
  8. Bostadsuppskov. Om du har uppskov på skatten för en bostadsförsäljning så betalar du skatt varje år. Detta tar inte skattetabellerna som arbetsgivarna använder hänsyn till.

 
Redan nu betalar du ränta på kvarskatt över 30 000 kronor. Från och med 3 maj betalar du skatt på allt. Skatten ligger på 1,25 procent så om du vill slippa detta får du göra en fyllnadsinbetalning, dvs betala in pengar som motsvarar skatten på ditt skattekonto. Efter förfallodagen för att betala skatten - för de flesta i november - betalar du 16,25 procent i ränta. Kan du inte betala in din restskatt redan nu så skriv in i kalendern när räntan skjuter i höjden så du inte missar detta datum.

Får/fick du tillbaka på skatten? Sätt in dem på ett sparkonto med ränta. Just nu får du upp till 1 procent på konto med insättningsgaranti och fria uttag.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Hemförsäkring täcker våld på gatan men inte i hemmet?

1 minuts läsning

Folksam blev det försäkringsbolag som först började med att ersätta överfall som sker i hemmet. I förra veckan meddelade även Ica Försäkring att man ändrat sina regler. “Det här otidsenliga undantaget har fått en ojämli...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)