Försvinner min premiepension om börsen kraschar?

3 minuters läsning
Försvinner min premiepension om börsen kraschar?

Med två exceptionellt bra år i ryggen har de flesta sparare fått en positiv utveckling av sin premiepension. Men efter en tid av börsuppgång och bra avkastning kommer förr eller senare en nedgång. Frågan om premiepensionen går upp i rök vid en kraftig börskrasch är således relevant.

Det enkla svaret är nej, premiepensionen går inte upp i rök även om det blir ett kraftigt ras på börsen.

När det gäller den allmänna pensionen, som består av inkomst- och premiepension, görs årliga avsättningar. För de som arbetar och betalar skatt i Sverige innebär det ”nya” pengar både till inkomstpensionen och till premiepensonen i december varje år.

Utvecklingen av inkomstpensionen är kopplad till hur det går för Sveriges ekonomi och räntan på pengarna bestäms av inkomstutvecklingen i Sverige. Premiepensionens utveckling, den del av den allmänna pensionen vi själva kan placera i fonder, är däremot för många människor beroende av börsutvecklingen.

Så visst, sker det en kraftig nedgång på börsen så blir det helt klart en värdeminskning på ditt premiesparkonto. Men det är mindre allvarligt än man kan tro på grund av de regelbundna pensionsavsättningarna, vilka är en fördel med systemet.

För premiepensionen innebär det att sparare handlar både när börsen är högt värderad och när den är lågt värderad. Därmed minskar betydelsen av börsens svängningar eftersom spararen i praktiken garanteras ett genomsnittspris över en given tidsperiod.

Det statliga förvalsalternativet inom premiepensionssystemet, AP7 Såfa, har under de senaste åren haft en mycket bra avkastning. Avkastningen har legat långt över vad man kan förvänta sig över längre tidsperioder. En central förklaring till de starka siffrorna är hävstången i aktiefonden.

Hävstången förstärker uppgångarna och på så sätt ökas spararnas förväntade avkastning på lång sikt. Men hävstången förstärker även nedgångarna, vilket innebär att AP7 Såfa kommer att gå ned mer än andra globalfonder när börsen rasar.

AP7 Såfa har bara funnits sedan maj 2010 och därmed är historiken relativt kort. Pensionssparade ska ses över långa tidsperioder (helst 30-40 år). AP7 har gjort en simulering av hur AP7 Aktiefonds utveckling hade sett ut om fonden funnits sedan 1988, det vill säga i 26 år.

Om nuvarande strategi för aktiefonden hade varit i bruk sedan 1988 hade det inneburit flera ordentliga upp- och nedgångar. De stora svängningarna kan bland annat härledas till periodens två historiska börskrascher – IT-kraschen i början av 2000-talet och finanskrisen 2008. Men trots det hamnar avkastningssiffrorna på rimliga nivåer när tidshorisonten förlängs.

Räknat som genomsnittlig årlig avkastning blir utvecklingen 8,9 procent per år efter de avgifter som spararen betalat. Det innebär att 10 000 kr som investerades 1988 idag skulle vara värd 88 000 kronor.

Dagens Nyheter skrev om detta för ett par veckor sedan och på vår webbplats hittar du ett diagram för hela tidsperioden, där kan du följa hur utvecklingen hade varit under specifika tidsperioder, 1988-2014.

Hävstångstekniken går alltså ut på att förstärka börsens svängningar. Den ger lite högre toppar och lite djupare dalar, men också lite mer pension att leva på när du slutar jobba.

Förvalsalternativet riktar sig till de som inte själva vill välja fonder och så länge du inte ska ta ut eller flytta pengarna är svängningarna inget att oroa sig för. Tvärtom så sänks soffliggarnas risk successivt från 55 års ålder helt automatiskt.

Så trots att det har varit flera år med exceptionellt bra avkastning och börsen förmodligen kommer att gå ner så finns det, så länge du inte är road av kapitalförvaltning, inga skäl att hoppa upp ur soffan.  Då är det bättre att ligga still, helt still.


Louise Svensson, kommunikationsstrateg AP7

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Börskrasch snart? Byta till räntefonder?

2 minuters läsning

På fem år har SIX Return Index, som mäter utvecklingen på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar, gått upp med nästan 100 procent. Räntorna är låga och var och varannan person pratar aktier och aktieklipp. Är det dags att byta investerin...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)