Fortfarande läge att köpa senaste årets bästa fonder

2 minuters läsning
Fortfarande läge att köpa senaste årets bästa fonder

När jag tittar på topplistan över fonderna med bäst utveckling senaste året, är det tre så kallade ”gröna” fonder som tar pallplatserna. Det handlar om fonder som investerar i lösningsbolag i sektorer som förnyelsebar energi, elektrifiering och energieffektivisering.

Fonderna med högst avkastning senaste året

  • BNP Paribas Energy Transition +184%
  • Thematica – Future Mobility Retl +178%
  • Handelsbanken Hållbar Energi +117%


De ”gröna” bolagens vind i seglen är inte svår att förstå. Hållbarhet är en av de starkaste megatrenderna (om inte den starkaste), vi någonsin upplevt. Och det kunde inte vara mer uppenbart att världen måste ställa om i en mycket snabbare takt än idag, om vi ska nå de uppsatta klimatmålen vi enats om.

Politiker lägger därför fram planer där de öronmärker gigantiska summor till gröna investeringar. Ta EU:s långtidsbudget som exempel, där 30 procent öronmärks till satsningar för att stoppa klimatförändringar. Eller USA:s kraftigt höjda ambitionsnivå på området efter att Biden valts till president.

Därtill kommer stora kapitalförvaltares nya intresse för området. Medan så kallade bruna sektorer är i det närmaste iskalla ur ett investeringsperspektiv, flödar kapitalet till bolag vars produkter och tjänster kan vara med och lösa de problem mänskligheten står inför.

Det finns med andra ord mycket starka drivkrafter bakom de gröna bolagens framgångar på börsen och uppgångarna kan mycket väl fortgå. Det innebär däremot inte att man kan vara säker på fortsatt uppgång i det korta perspektivet. Hur börsen eller ännu mindre ett enskilt bolag eller fond utvecklas en månad eller ett år från nu vet ingen. Men att de ”gröna” lösningsbolagen som grupp och över tid kommer att växa, det är jag tämligen säker på.

Säker kan man dock inte vara på exakt vilka tekniker och lösningar det är som på riktigt kommer bli det som används. Och därmed inte heller vilka aktier som blir de absoluta vinnarna. Förnyelsebar energi och energieffektivisering är ett område där det händer otroligt mycket och teknikutvecklingen är snabb. Därför är det extra viktigt med diversifiering, något du får automatiskt via fonder.

Har du en globalfond och en Sverigefond som bas i ditt sparande, har du en bra bredd och en exponering mot flera olika sektorer. Kompletterar du sedan dessa med en eller ett par branschfonder som vardera utgör mellan 5 och 20 procent av ditt totala sparande, kan du skapa dig ytterligare exponering mot sektorer du tror extra mycket på. Här kan en teknikfond och en ”grön fond” vara lämpliga val, då de ger exponering mot två megatrender. För som sagt, med en lång sparhorisont bör det fortfarande vara läge att investera i senaste årets bästa fondtyp. Framtiden ser grön ut. 


Skriven av Johanna Kull, hållbarhetsansvarig på Avanza, och tidigare expert i Compricers Expertpanel.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Allt du (eller dina barn) inte fick lära dig/sig i skolan

6 minuters läsning

En av tre unga i Sverige som står inför att flytta hemifrån känner att de saknar tillräckliga kunskaper om ekonomi. I en studie av Finansinspektionen svarade 75 procent av de tillfrågade ungdomarna att de inte vet hur man tar ett lån på banken. Och i e...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)