Hej! Funderar på att gå över med en del besparingar från Nordea till Avanza...

2 minuters läsning
Hej! Funderar på att gå över med en del besparingar från Nordea till Avanza...

Har fått ett stort arv och tips om att föra över pengar per månad och inte i klump. Låter det vettigt ? Flera ISK med olika fonder? Jag är 55 år så sparperioden är typ 4-8 år. // Malin

Hej Malin!

Utbudet av fonder är ofta större hos nätmäklarna än hos storbankerna, så vill man ha fler valmöjligheter så kan ett byte vara motiverat. När det gäller avgiften så tolkar jag det som du syftar på fondens totala avgift vilket varierar från fond till fond beroende på hur aktivt förvaltad den är. Med tanke på att du ska få loss pengarna inom 4-8 år tycker jag du ska fundera på vilken risknivå som passar dig bäst. Vi ser nu under corona-krisen vilken effekt det har fått på mångas sparande. Det gäller verkligen att sätta rätt pengar på rätt plats. Gällande att sprida ut överföringarna istället för att sätta in ett engångsbelopp tycker jag är en jättebra idé. Det gör att du får en bra snittkurs. Det är inte nödvändigt att ha flera ISK men om du tycker det underlättar för att få överblick på sparande så ska du absolut öppna fler konton. De är kostnadsfria att öppna.

Lycka till! 
Magnus Hjelmér, Vardagsekonom ICA Banken


Var skall jag placera med bästa avkastning? Ca 4 miljoner.
 
Högsta möjliga avkastning låter ju som något att eftersträva men det finns två problem. 

  1. Du vet sällan i förväg vilken avkastning du kommer att få.
     
  2. De placeringar som ger dig bäst förväntad (genomsnittlig) avkastning har också hög risk att bli riktigt dåliga.

 
Finansvärlden har nämligen något som skulle kunna beskrivas som en naturlag: utan risk blir det ingen avkastning. Bäst förväntad avkastning får du genom att välja något extremt riskfyllt. Kanske något som kallas för bull-derivat som ger dig dubbla avkastningen om börsen går upp och dubbla förlusten om börsen går ner.
 
Det man istället brukar prata om är hur man får bäst riskjusterad avkastning. Dvs hur du får en bra förväntad avkastning i förhållande till risknivån. Här är vårt svar att du ska köpa en billig global aktiefond. Det tycker vi är ett utmärkt val för långsiktigt sparande.
 
Hälsning,
Patrick Siegbahn, Placeringsrådgivare Småspararguiden
 
 
Fler frågor och svar om din privatekonomi hittar du i Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bör jag sälja fonder nu om jag har 5 år kvar till pension?

2 minuters läsning

Hej Anna, Jag förstår din oro - det är många inklusive jag som känner oro när man ser börserna sjunka och oron över Coronaviruset. Det enda vi kan vara säkra på är att vi inte vet hur stort fallet på börsen blir och hur lä...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)