Historisk sänkning från Riksbanken!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
2 minuters läsning
Historisk sänkning från Riksbanken!

Riksbanken sänker räntan med 0,25 procentenheter. Det betyder att vi nu har den lägsta reporänta någonsin i Sverige. Kommer bankerna att sänka bolåneräntorna nu? Och vad händer med sparkontoräntan som redan ligger nära eller på noll procent?


Riksbanken med Stefan Ingves i spetsen sänker alltså reporäntan till 0,00 procent och reviderar samtidigt ned räntebanan (den egna prognosen om den framtida reporäntan) rejält. Den första räntehöjningen förväntas nu komma i mitten på 2016.

En räntesänkning ska få fart på ekonomin när det blir billigare att låna

Riksbanken motiverar sänkningen med att man måste få fart på inflationen, prisökningarna, som är Riksbankens viktigaste mål. Två procent anses vara den optimala nivån i en väl fungerande ekonomi. I år har priserna inte ökat alls utan snarare sjunkit. Företagen och hushållen konsumerar för lite för att priserna ska öka.

Vilken effekt får sänkningen på bostadsmarknaden?

Vissa ekonomer anser att bostadsmarknaden i Sverige är oroande och pratar om en bubbla. Priserna stiger snabbt påeldade av den låga räntan. Riksbanken skriver i sitt pressmeddelande nu på morgonen att riskerna med hushållens skuldsättning måste hanteras. ”För att minska riskerna krävs åtgärder riktade direkt mot hushållens efterfrågan på krediter”. Förslaget om ett skärpt amorteringskrav kan vara en sådan åtgärd.

Bankerna har redan sänkt bolåneräntan – kommer de sänka mer?

Bankerna sänkte listräntorna med mellan 0,05 % och 0,20 % i oktober. Nu är de bundna räntorna billigare än tremånadersräntan. Dagens sänkning kommer troligtvis att påverka vissa räntor hos bankerna eftersom sänkningen var större än förväntat – men det återstår att se vilka och hur mycket.

Sänks sparkontoräntorna?

I dag ligger sparkontoräntorna hos storbankerna redan på noll eller nära noll – bäst sparränta får du hos SEB med 0,2 procent. Bäst ränta hos kreditinstitut just nu ger 1,85 procent i sparränta. Det troliga är dock att räntan på sparkonton nu sänks – hur mycket återstår dock att se.

Viktigt råd: Spara när räntorna är låga

Att våra bolåneräntor så småningom kommer att stiga kan vi vara säkra på. Passa på att spara nu när räntan är låg. Om du t.ex. har två procent i ränta på ditt bostadslån, räkna ut vad du skulle betala med en tre-procentig ränta och spara mellanskillnaden. Amortera, spara i fonder med låga avgifter eller på ett sparkonto med över 1,5 procent i ränta. Eller lite av allt.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Aktivt förvaltade fonder eller indexfonder. Väljer du rätt?

2 minuters läsning

Det är mer riskabelt att spara i aktivt förvaltade fonder Av de 39 Sverigefonder som finns att välja i PPM har Avanzas gratisfond presterat 7:e bäst och Nordnets ligger på 15:e plats, skriver Svenska Dagbladet. Avanza Zero har stigit med 68 procent de senaste fem &a...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)