Hur hög är en låg fondavgift? Bör vi bry oss?

Spara pengar /
1 minuts läsning
Hur hög är en låg fondavgift? Bör vi bry oss?

Fondavgifter varierar mycket och kan vara allt från helt gratis till så mycket som 2,5 % av kapitalet per år. Ibland får man betala ännu mer om fonden dessutom tar ut en prestationsavgift, vilket är en modell vi inte gillar eftersom det ger fonden incitament att ta högre risker.

Inom premiepensionen och de kollektivavtalade tjänstepensionerna finns rabatter som brukar hålla nere avgiftsspannet till mellan 0,10 - 0,90%.

Med stöd i forskningen tjatar vi ofta om vikten av låga avgifter. Vad som är en låg avgift beror i våra ögon främst på vad det finns att välja på. Ju lägre desto bättre är grunden, men vi tycker t.ex att det att är värt att betala 0,20 % för en globalfond istället för en Sverigefond och därmed få bättre riskspridning.

På marknaden för privat sparande (utanför pensionssystemet) går det att hitta fonder till följande pris.

Fond Möjlig avgift
Global Aktiefond 0,20 %*
Tillväxtmarknadsfond 0,40 %
Småbolagsfond 0,40 %
Räntefond** 0,10 %


Hittar du en global aktiefond som kostar 0,30 % istället för 0,20 % är det förstås inte hela världen, men vi ser inte heller någon anledning att göra det. Att däremot ta ut 1,5 % - vilket det finns massvis med fonder som kostar - tycker vi är ett helt orimligt överpris.

Vill du se vilken som är den billigaste globala aktiefonden hos just din bank kan du titta i vår Fondguide.

* Avanza Global kostar 0,10 %, men har tyvärr skattemässiga nackdelar
** Vi rekommenderar sparkonto istället för räntefonder i dagens ränteläge

Frågan och svaret kommer från vår expertpanel där experter svarar på era frågor. Detta är ett svar från vår expert Patrick Siegbahn, Placeringsrådgivare Småspararguiden.

Ställ din fråga till våra experter här >>

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Fem enkla tips för ditt sparande - börja idag!

3 minuters läsning

Orkar du inte läsa artikeln sammanfattar jag tipsen i videon här nedan.   Sätt upp ett mål med ditt sparande.  Om du har ett tydligt mål med ditt sparande så är det betydligt lättare att motivera dig. Sätt upp ett eller flera m&ar...

Föregående artikel