Hur hög är en låg fondavgift? Bör vi bry oss?

Patrick Siegbahn
Patrick Siegbahn
1 minuts läsning
Hur hög är en låg fondavgift? Bör vi bry oss?

Fondavgifter varierar mycket och kan vara allt från helt gratis till så mycket som 2,5 % av kapitalet per år. Ibland får man betala ännu mer om fonden dessutom tar ut en prestationsavgift, vilket är en modell vi inte gillar eftersom det ger fonden incitament att ta högre risker.

Inom premiepensionen och de kollektivavtalade tjänstepensionerna finns rabatter som brukar hålla nere avgiftsspannet till mellan 0,10 - 0,90%.

Med stöd i forskningen tjatar vi ofta om vikten av låga avgifter. Vad som är en låg avgift beror i våra ögon främst på vad det finns att välja på. Ju lägre desto bättre är grunden, men vi tycker t.ex att det att är värt att betala 0,20 % för en globalfond istället för en Sverigefond och därmed få bättre riskspridning.

På marknaden för privat sparande (utanför pensionssystemet) går det att hitta fonder till följande pris.

Fond Möjlig avgift
Global Aktiefond 0,20 %*
Tillväxtmarknadsfond 0,40 %
Småbolagsfond 0,40 %
Räntefond** 0,10 %


Hittar du en global aktiefond som kostar 0,30 % istället för 0,20 % är det förstås inte hela världen, men vi ser inte heller någon anledning att göra det. Att däremot ta ut 1,5 % - vilket det finns massvis med fonder som kostar - tycker vi är ett helt orimligt överpris.

Vill du se vilken som är den billigaste globala aktiefonden hos just din bank kan du titta i vår Fondguide.

* Avanza Global kostar 0,10 %, men har tyvärr skattemässiga nackdelar
** Vi rekommenderar sparkonto istället för räntefonder i dagens ränteläge

Patrick Siegbahn

Om skribenten

Patrick Siegbahn, Placeringsrådgivare Småspararguiden

Patrick Siegbahn är placeringsrådgivare och grävande konsumentaktivist på den oberoende rådgivningstjänsten Småspararguiden. Patrick har en bakgrund på som analytiker på hedgefond och riskexpert på Finansinspektionen. Han brinner för konsumentfrågor, är känd för att ha avslöjat skandalbolaget Allra och har fått utmärkelsen Blåslampan av Sveriges Konsumenter och Råd & Rön.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Fem enkla tips för ditt sparande - börja idag!

3 minuters läsning

Orkar du inte läsa artikeln sammanfattar jag tipsen i videon här nedan.   Sätt upp ett mål med ditt sparande.  Om du har ett tydligt mål med ditt sparande så är det betydligt lättare att motivera dig. Sätt upp ett eller flera m&ar...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)