Hur mycket har börsen gått upp i genomsnitt?

Nicklas Andersson
Nicklas Andersson
1 minuts läsning
Hur mycket har börsen gått upp i genomsnitt?

Läste om börsens genomsnittliga avkastning. Nu undrar jag varför man inte räknar inklusive utdelning - det är ju en stor del av avkastningen? Hur mycket har stockholmsbörsen gått upp i genomsnitt per år inklusive utdelning? Tack från Björn

Det är en väldigt bra fråga Björn. Över tid utgör den återinvesterade utdelningen en icke försumbar andel av börsens totala avkastning (kurstillväxt + utdelning).

Skälet till att många ofta refererar till prisindex som enbart mäter kursutvecklingen i stället för avkastningsindex som mäter totalavkastningen är nog flera. Först och främst måste ju spararen återinvestera utdelningen, något inte alla gör. Sen skattas ju en del av utdelningen bort innan den kan återinvesteras. Sist men inte minst tillkommer merkostnader såsom courtage. Därför tycker nog många att det helt sonika är enklare att enbart titta på det index som inte kräver något av spararen.

När man jämför sin avkastning gentemot börsen så är det rimligt att jämföra sin egen totalavkastning med ett avkastningsindex. För den som ofta jämför sig med OMXS30 så finns OMXS30GI (GI för Gross Index). Om man däremot hellre vill jämföra sig mot Stockholmsbörsens breda index så kan man istället jämföra sig mot OMXSGI. Det senare indexet har stigit +1 030 % senaste 20 åren, vilket alltså innebär en genomsnittlig årsavkastning på +12,75 %. Om du tittar på samma index men utan återinvesterad utdelning (OMXSPI) så uppgår avkastningen i stället till +253% eller +6,5% om året i snitt under perioden.

Nicklas Andersson

Om skribenten

Nicklas Andersson, Sparekonom Avanza

Nicklas Andersson är Sparekonom på Avanza och har flera års erfarenhet av privatekonomiska frågor. Han arbetar dagligen med att vägleda, inspirera och motivera till en bättre privatekonomi och ett bättre sparande med en förkärlek för aktiemarknaden.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

När pengarna hamnar på fel konto

5 minuters läsning

Kan banken föra tillbaka pengarna åt mig? Banken har ingen laglig möjlighet att föra tillbaka pengarna från det felaktiga kontot. Det innebär att du i princip inte kan ångra en betalning.  Detta gäller både om du gör en banköverf&...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)