Hur mycket har börsen gått upp i genomsnitt?

Privatekonomi /
1 minuts läsning
Hur mycket har börsen gått upp i genomsnitt?

Läste om börsens genomsnittliga avkastning. Nu undrar jag varför man inte räknar inklusive utdelning - det är ju en stor del av avkastningen? Hur mycket har stockholmsbörsen gått upp i genomsnitt per år inklusive utdelning? Tack från Björn

Det är en väldigt bra fråga Björn. Över tid utgör den återinvesterade utdelningen en icke försumbar andel av börsens totala avkastning (kurstillväxt + utdelning).

Skälet till att många ofta refererar till prisindex som enbart mäter kursutvecklingen i stället för avkastningsindex som mäter totalavkastningen är nog flera. Först och främst måste ju spararen återinvestera utdelningen, något inte alla gör. Sen skattas ju en del av utdelningen bort innan den kan återinvesteras. Sist men inte minst tillkommer merkostnader såsom courtage. Därför tycker nog många att det helt sonika är enklare att enbart titta på det index som inte kräver något av spararen.

När man jämför sin avkastning gentemot börsen så är det rimligt att jämföra sin egen totalavkastning med ett avkastningsindex. För den som ofta jämför sig med OMXS30 så finns OMXS30GI (GI för Gross Index). Om man däremot hellre vill jämföra sig mot Stockholmsbörsens breda index så kan man istället jämföra sig mot OMXSGI. Det senare indexet har stigit +1 030 % senaste 20 åren, vilket alltså innebär en genomsnittlig årsavkastning på +12,75 %. Om du tittar på samma index men utan återinvesterad utdelning (OMXSPI) så uppgår avkastningen i stället till +253% eller +6,5% om året i snitt under perioden.


Svaret på vår läsares fråga är skrivet av Nicklas Andersson, Sparekonom Avanza och expert i Compricers expertpanel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

När pengarna hamnar på fel konto

5 minuters läsning

Kan banken föra tillbaka pengarna åt mig? Banken har ingen laglig möjlighet att föra tillbaka pengarna från det felaktiga kontot. Det innebär att du i princip inte kan ångra en betalning.  Detta gäller både om du gör en banköverf&...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)