Hur mycket skattar man på sitt ISK?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Hur mycket skattar man på sitt ISK?

Skatten på ett Investerinssparkonto (ISK) beräknas med hjälp av ett så kallat kapitalunderlag som tas fram genom att tillgångarna på kontot vid ingången av varje kvartal läggs ihop med summan av alla insättningar på kontot. Det beloppet delas sedan med fyra.

Kapitalunderlaget multipliceras sedan med statslåneräntan från 30 november året före plus 1 procentenhet för att få fram en så kallad schablonintäkt, vilket är den summa som beskattas med 30 procent. För några år sedan infördes en regel som sätter ett golv för hur låg skatten kan bli vilket gör att schablonintäkten räknas upp till 1,25 procent om denna skulle understiga denna nivå.

För 2021 blir skatten alltså: kapitalunderlaget × (− 0,10 procent + 1 procent) × 30 procent. I och med golvet blir det: kapitalunderlaget × 1,25 procent × 30 procent. 

Låt oss anta att du under 2021 har 100 000 kronor i genomsnittligt  sparande (kapitalunderlag) på ett investeringssparkonto. Schablonintäkten är då 1 250 kronor (100 000 × 1,25 procent). Och skatten på det är 375 kronor (1 250 × 30 procent). 

Detta är en fråga från Aftonbladet där jag svarar på läsarnas frågor under rubriken Fråga ekonomen

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Tips på bra pensionssparande till min dotter

1 minuts läsning

Hej och tack för din fråga!   Eftersom det är svårt att förutse framtiden vad gäller exempelvis avkastning och skatteregler så kan ett sätt att hantera den osäkerheten vara att man väljer flera olika alternativ för att spara privat ...

Föregående artikel