Hur mycket skattar man på sitt ISK?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Hur mycket skattar man på sitt ISK?

Skatten på ett Investerinssparkonto (ISK) beräknas med hjälp av ett så kallat kapitalunderlag som tas fram genom att tillgångarna på kontot vid ingången av varje kvartal läggs ihop med summan av alla insättningar på kontot. Det beloppet delas sedan med fyra.

Kapitalunderlaget multipliceras sedan med statslåneräntan från 30 november året före plus 1 procentenhet för att få fram en så kallad schablonintäkt, vilket är den summa som beskattas med 30 procent. För några år sedan infördes en regel som sätter ett golv för hur låg skatten kan bli vilket gör att schablonintäkten räknas upp till 1,25 procent om denna skulle understiga denna nivå.

För 2021 blir skatten alltså: kapitalunderlaget × (− 0,10 procent + 1 procent) × 30 procent. I och med golvet blir det: kapitalunderlaget × 1,25 procent × 30 procent. 

Låt oss anta att du under 2021 har 100 000 kronor i genomsnittligt  sparande (kapitalunderlag) på ett investeringssparkonto. Schablonintäkten är då 1 250 kronor (100 000 × 1,25 procent). Och skatten på det är 375 kronor (1 250 × 30 procent). 

Detta är en fråga från Aftonbladet där jag svarar på läsarnas frågor under rubriken Fråga ekonomen

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Tips på bra pensionssparande till min dotter

1 minuts läsning

Hej och tack för din fråga!   Eftersom det är svårt att förutse framtiden vad gäller exempelvis avkastning och skatteregler så kan ett sätt att hantera den osäkerheten vara att man väljer flera olika alternativ för att spara privat ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)