”Jag måste gå en kurs i aktier”…

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
”Jag måste gå en kurs i aktier”…

…sa min kollega till mig häromdagen. Hon har mer än vad hon behöver i buffertsparande på ett sparkonto. Visserligen ett bra sparkonto med ränta (hon jobbar ju ändå på Compricer ;-)) men långsiktigt sparande ska man inte ha på ett sparkonto vilket hon är väl medveten om.


Och är hon intresserad och vill lära sig mer om aktier och fonder är det klart att hon ska gå en kurs. Senaste förra veckan gick Finansinspektionen (FI) ut och varnade för binära optioner. FI har det senaste året fått allt fler samtal från konsumenter som råkat illa ut i samband med handel med binära optioner. Konsumenter som investerat i något utan att känna till risken. Och är man insatt i olika investeringsprodukter, tex genom att gå kurser, är man mindre benägen att ta onödigt höga risker. ”Investera aldrig i något du inte förstår” är något vi ofta får höra och jag håller helt med om det. Liksom ”låter det för bra för att vara sant så är det det”. Inte sant alltså.

Måste man gå en kurs i aktier för att placera pengar på börsen?
Att investera i aktier kräver kunskap om företaget du köper aktier i, kunskap om hur omvärlden kan påverka aktiekurser och om hur psykologin hos oss människor påverkar kursernas rörelser. Kunskaper som fondförvaltare har, och som trots detta inte ofta lyckas få fonderna de förvaltar slå index över tid. Avgifter och en omvärld omöjlig att förutse är de vanligaste orsakerna till detta.

Du kan alltså, genom att köpa indexfonder, överträffa avkastningen hos de flesta som köper enstaka aktier och hos de flesta fondförvaltare. Visst finns det fonder som slår index. De är bara svåra att hitta och risken är större att du väljer en som inte gör det än att du prickar in en av de få som gör det. År efter år.

Så vad hände med min kollega? Hon öppnade ett ISK (tog 3 minuter), flyttade över pengar från sitt sparkonto (pengar hon inte behöver på 5 år eller mer), valde 6 olika indexfonder med låga avgifter, och satte upp ett månadssparande.

Så enkelt kan det vara. Är du intresserad och vill lära dig mer om aktier, fonder och andra investeringar? Läs på eller gå en kurs. Det är faktiskt riktigt rolig. Är du ointresserad och har alla sparpengarna på ett sparkonto? Fundera på att göra som min kollega. Men glöm inte att man måste vara långsiktig på börsen. Kurserna går upp och ner och även om sannolikheten är mycket stor att du kommer att få betydligt bättre avkastning på dina pengar här över tid, än på sparkontot, finns det inga garantier.

Om du inte har något sparande idag – börja med att spara till en buffert. Efter det kan du börja spara långsiktigt på börsen. Har du ditt buffertsparande på ett sparkonto hos en storbank? Gör som min kollega och flytta dem till ett sparkonto med ränta hos en nischbank. Med insättningsgaranti.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Mest semester och sol för kronan får du i dessa länder

1 minuts läsning

En negativ reporänta och Riksbankens stödköp av statsobligationer har pressat den svenska kronan. Men alla valutor har inte blivit dyrare för oss svenskar. Turkiets lira har blivit cirka 14 procent billigare och det brittiska pundet är idag 8,5 procent billigare än...

Föregående artikel