”Jag måste gå en kurs i aktier”…

Spara pengar / Aktiedepå /
”Jag måste gå en kurs i aktier”…

…sa min kollega till mig häromdagen. Hon har mer än vad hon behöver i buffertsparande på ett sparkonto. Visserligen ett bra sparkonto med ränta (hon jobbar ju ändå på Compricer ;-)) men långsiktigt sparande ska man inte ha på ett sparkonto vilket hon är väl medveten om.


Och är hon intresserad och vill lära sig mer om aktier och fonder är det klart att hon ska gå en kurs. Senaste förra veckan gick Finansinspektionen (FI) ut och varnade för binära optioner. FI har det senaste året fått allt fler samtal från konsumenter som råkat illa ut i samband med handel med binära optioner. Konsumenter som investerat i något utan att känna till risken. Och är man insatt i olika investeringsprodukter, tex genom att gå kurser, är man mindre benägen att ta onödigt höga risker. ”Investera aldrig i något du inte förstår” är något vi ofta får höra och jag håller helt med om det. Liksom ”låter det för bra för att vara sant så är det det”. Inte sant alltså.

Måste man gå en kurs i aktier för att placera pengar på börsen?
Att investera i aktier kräver kunskap om företaget du köper aktier i, kunskap om hur omvärlden kan påverka aktiekurser och om hur psykologin hos oss människor påverkar kursernas rörelser. Kunskaper som fondförvaltare har, och som trots detta inte ofta lyckas få fonderna de förvaltar slå index över tid. Avgifter och en omvärld omöjlig att förutse är de vanligaste orsakerna till detta.

Du kan alltså, genom att köpa indexfonder, överträffa avkastningen hos de flesta som köper enstaka aktier och hos de flesta fondförvaltare. Visst finns det fonder som slår index. De är bara svåra att hitta och risken är större att du väljer en som inte gör det än att du prickar in en av de få som gör det. År efter år.

Så vad hände med min kollega? Hon öppnade ett ISK (tog 3 minuter), flyttade över pengar från sitt sparkonto (pengar hon inte behöver på 5 år eller mer), valde 6 olika indexfonder med låga avgifter, och satte upp ett månadssparande.

Så enkelt kan det vara. Är du intresserad och vill lära dig mer om aktier, fonder och andra investeringar? Läs på eller gå en kurs. Det är faktiskt riktigt rolig. Är du ointresserad och har alla sparpengarna på ett sparkonto? Fundera på att göra som min kollega. Men glöm inte att man måste vara långsiktig på börsen. Kurserna går upp och ner och även om sannolikheten är mycket stor att du kommer att få betydligt bättre avkastning på dina pengar här över tid, än på sparkontot, finns det inga garantier.

Om du inte har något sparande idag – börja med att spara till en buffert. Efter det kan du börja spara långsiktigt på börsen. Har du ditt buffertsparande på ett sparkonto hos en storbank? Gör som min kollega och flytta dem till ett sparkonto med ränta hos en nischbank. Med insättningsgaranti.


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Bmw 1k4 120d xdrive
  • Lägst årskostnad 10 836 kr
  • Högst årskostnad 19 814 kr
  • Att spara 8 978 kr

Jämför bilförsäkring

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Höstbudgeten 2020
Höstbudgeten 2020
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin