Just nu: Reporäntan fortsatt rekordlåg

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Just nu: Reporäntan fortsatt rekordlåg

-0,5 procent i styrränta och nästa höjning av räntan blir först i mitten av 2017. Och detta trots stigande inflation och stark ekonomisk utveckling.

 

Riksbanken gav oss just besked om att styrräntan lämnas kvar på rekordlåga minus 0,5 procent och att köpen av statsobligationer fortsätter under andra halvåret 2016. Då kommer Riksbanken ha köpt statsobligationer för 245 miljarder kronor. Riksbanken skriver i sitt pressmeddelande att inflationen stiger men att osäkerheten i omvärlden är fortsatt stor. För att bibehålla den stigande trenden behövs alltså en fortsatt expansiv penningpolitik.

 

Hur påverkar detta oss som har bolån?

En fortsatt extremlåg reporänta betyder fortsatt låga boräntor. I dag ligger snitträntan från bankerna på runt 1,50 procent för rörliga bolån. Binder du ditt lån på 5 år kan du idag göra det med en ränta under 2 procent. Den låga räntan på bundna lån är ett tydligt tecken på att även bankerna tror på låga räntor en lång tid framöver.

 

Kan bankerna sänka boräntorna ännu mer?

Bankernas marginaler är rekordhöga idag. Och även om bankerna har fått högre krav och regleringar på sig, som gör att marginalen ökar, så kan de inte förklara hela ökningen med detta. Trots att bankerna idag kan låna pengar betydligt billigare än tidigare syns det inte i samma utsträckning på räntan på våra bolån. Så svaret på frågan är ja, men frågan som kvarstår är: vill de sänka?

 

Gå till fler banker och förhandla!

Står du inför ett bostadsköp eller en omförhandling av befintligt lån så finns det mycket att spara genom att gå till flera banker (stora skillnader i erbjuden ränta mellan bankerna) och att förhandla räntan med banken (stor prutmån - du ska inte betala listräntan!)

 

Lägst snittränta (genomsnittlig faktiskt erbjuden ränta) under augusti på rörliga lån rapporterar Ålandsbanken med 1,31 procent. Högst snittränta under samma månad rapporterar Ikano Bank och Handelsbanken med 1,68 procent. Ålandsbankens listränta ligger på 2 procent, Ikano Banks listränta är 1,69 procent och Handelsbankens listränta ligger på 2,05 procent.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Amortera eller spara?

2 minuters läsning

Pokémon har varit det hetaste samtalsämnet i fikarummet de senaste veckorna. Men en vecka gör ingen sommar. Senaste årens mest diskuterade ämne i såväl fikarum, på middagsbjudningar som på ledarsidor, har helt klart varit bostadsmarknaden. Nu ...

Föregående artikel