Just nu: Reporäntan fortsatt rekordlåg

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Just nu: Reporäntan fortsatt rekordlåg

-0,5 procent i styrränta och nästa höjning av räntan blir först i mitten av 2017. Och detta trots stigande inflation och stark ekonomisk utveckling.

 

Riksbanken gav oss just besked om att styrräntan lämnas kvar på rekordlåga minus 0,5 procent och att köpen av statsobligationer fortsätter under andra halvåret 2016. Då kommer Riksbanken ha köpt statsobligationer för 245 miljarder kronor. Riksbanken skriver i sitt pressmeddelande att inflationen stiger men att osäkerheten i omvärlden är fortsatt stor. För att bibehålla den stigande trenden behövs alltså en fortsatt expansiv penningpolitik.

 

Hur påverkar detta oss som har bolån?

En fortsatt extremlåg reporänta betyder fortsatt låga boräntor. I dag ligger snitträntan från bankerna på runt 1,50 procent för rörliga bolån. Binder du ditt lån på 5 år kan du idag göra det med en ränta under 2 procent. Den låga räntan på bundna lån är ett tydligt tecken på att även bankerna tror på låga räntor en lång tid framöver.

 

Kan bankerna sänka boräntorna ännu mer?

Bankernas marginaler är rekordhöga idag. Och även om bankerna har fått högre krav och regleringar på sig, som gör att marginalen ökar, så kan de inte förklara hela ökningen med detta. Trots att bankerna idag kan låna pengar betydligt billigare än tidigare syns det inte i samma utsträckning på räntan på våra bolån. Så svaret på frågan är ja, men frågan som kvarstår är: vill de sänka?

 

Gå till fler banker och förhandla!

Står du inför ett bostadsköp eller en omförhandling av befintligt lån så finns det mycket att spara genom att gå till flera banker (stora skillnader i erbjuden ränta mellan bankerna) och att förhandla räntan med banken (stor prutmån - du ska inte betala listräntan!)

 

Lägst snittränta (genomsnittlig faktiskt erbjuden ränta) under augusti på rörliga lån rapporterar Ålandsbanken med 1,31 procent. Högst snittränta under samma månad rapporterar Ikano Bank och Handelsbanken med 1,68 procent. Ålandsbankens listränta ligger på 2 procent, Ikano Banks listränta är 1,69 procent och Handelsbankens listränta ligger på 2,05 procent.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Nya P-regler och avgifter i Stockholm fr.o.m. imorgon!

1 minuts läsning

Vad? Den avgiftsbelagda parkeringsytan i Stockholm blir dubbelt så stor som tidigare.   Avgiftstiden ökas till 07-19.   Även MC-förare och rörelsehindrade beläggs med avgift.   Avgifter även i ytterstaden (Information om taxeo...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)