Just nu: Riksbanken agerar igen!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
2 minuters läsning
Just nu: Riksbanken agerar igen!

Riksbanken köper statsobligationer för ytterligare 45 miljarder kronor − reporäntan oförändrad på -0,50 procent.


Den 18 februari 2015 tog Riksbanken beslutet att sänka reporäntan/styrräntan till minus och skapa nya pengar genom stödköp av obligationer. Sedan dess har Riksbanken sänkt reporäntan till minus 0,5 procent och utökat stödköpen till totalt 245 miljarder kronor.

Sedan den senaste sänkningen av reporäntan den 11/2 i år har inflationen visat sig något starkare än prognosen, vilket är positivt eftersom Riksbankens inflationsmål på två procent är en stor anledning till den senaste tidens sänkning av räntan. Samtidigt har kronan stärkts något vilket är negativt för inflationen. Idag valde därför Riksbanken att låta reporäntan ligga kvar på minus 0,5 procent men att utöka stödköpen med 45 miljarder kronor till totalt 245 miljarder kronor.

Riksbanken skriver i sitt pressmeddelande:

”Riksbankens penningpolitik har bidragit till en starkare konjunktur och stigande inflation. Men även om inflationen stiger är uppgången ryckig. Samtidigt kvarstår osäkerheten om den globala utvecklingen och penningpolitiken i omvärlden är mycket expansiv. För att säkerställa den stigande trenden i inflationen behöver penningpolitiken i Sverige vara fortsatt expansiv. Direktionen har beslutat att köpa statsobligationer för ytterligare 45 miljarder kronor under andra halvåret 2016. Därmed minskar risken för att kronan stärks snabbare än i prognosen och att inflationsuppgången bryts.”

Riksbanken fortsätter alltså att stimulera ekonomin vilket fler och fler ifrågasätter. Sverige rullar på rätt bra just nu – kan jämföras med en Volvo V90 enligt finansminister Magdalena Andersson. Bör vi verkligen gasa mer nu? Eller är det dags att frikoppla och utnyttja farten vi redan har?

Gasa eller inte - hur ska man nu tänka angående sina bolån?

Räntan på våra bolån är historiskt låg just nu. Även om vi inte kan veta säkert om den kan komma att bli ännu lägre, kan vi med säkerhet veta att den kommer att bli högre. Så passa på att spara nu när du har en relativt liten kostnad för dina lån. Öka din amortering eller öppna ett sparkonto med ränta. Och glöm inte att förhandla med din bank. Även om räntan är låg nu finns det många tusenlappar att spara genom att få ner din ränta något.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så blir det nya amorteringskravet - FI satte reglerna igår

5 minuters läsning

Här följer de vanligaste frågorna jag fått om kravet och mina svar – publicerade på aftonbladet.se igår: Vem berörs av det nya amorteringskravet? Den som efter den 1 juni tar ett nytt bolån, om bolånet är större ä...

Föregående artikel