Just nu: Riksbanken sänker reporäntan igen!

Privatekonomi /
Just nu: Riksbanken sänker reporäntan igen!

Inflationen och önskan om en svag krona gjorde att Riksbanken beslöt att sänka reporäntan till -0,25 procent. Ett extraordinärt beslut med tanke på att det är vid de ordinarie schemalagda penningpolitiska mötena som Riksbanken normalt tar räntebeslut.


Svenska kronans styrka mot euron är skälet

Den senaste månaden har den svenska kronan stärkts mot euron. En stark valuta och valutakursutvecklingens riktning har stor betydelse för inflationen och var alltså en bidragande faktor till Riksbankens sänkning idag av reporäntan till -0,25 procent. Riksbanken säger att inflationen har bottnat och är på väg upp men att förstärkningen av kronan riskerar att bryta trenden. Ytterligare åtgärder behövs skriver Riksbanken. Riksbanken meddelar också att de kommer att köpa statsobligationer för 30 miljarder kronor.

”Direktionen är alltid kapabel, dygnet runt alla dagar i veckan, det är oavsett om vi har schemalagda direktionsmöten eller inte”

Så svarade Cecilia Skingsley, vice riksbankschef, till Svenska Dagbladet i tisdags på frågan om sänkningen skulle kunna komma redan nu. På Riksbankens hemsida kan man läsa följande: ”Datum för penningpolitiska möten (sex per år) är fastställda i förväg men om något oförutsett inträffar kan man kalla till ett extra möte.” Senaste gången Riksbanken fattade ett beslut mellan de schemalagda mötena var hösten 2008.

Vad betyder detta för bolånen och sparkontoräntorna?

Att Riksbanken sänker reporäntan ytterligare idag kommer att påverka både bolåneräntorna och sparkontoräntorna. Vi kan förvänta oss både sänkta bolåneräntor och sparkontoräntor. Det intressanta nu blir att se vad storbankerna gör som idag erbjuder oss 0 procent i ränta på sina sparkonton. Kommer vi nu att få negativa sparkontoräntor? Får vi nu betala för att förvara våra sparpengar hos bankerna?

Här är Riksbankens pressmeddelande >>


 


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" på Roos & Tegnérs bokförlag.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i villa, 40000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 13 180 kr
  • Högst årskostnad 21 742 kr
  • Att spara 8 562 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Du har rätt till timvis mätning som elkund!
Du har rätt till timvis mätning som elkund!
Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020
Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020
Kan jag få bolån även om jag inte har en fast anställning?
Kan jag få bolån även om jag inte har en fast anställning?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin