Just nu: Riksbanken sänker reporäntan igen!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Just nu: Riksbanken sänker reporäntan igen!

Inflationen och önskan om en svag krona gjorde att Riksbanken beslöt att sänka reporäntan till -0,25 procent. Ett extraordinärt beslut med tanke på att det är vid de ordinarie schemalagda penningpolitiska mötena som Riksbanken normalt tar räntebeslut.


Svenska kronans styrka mot euron är skälet

Den senaste månaden har den svenska kronan stärkts mot euron. En stark valuta och valutakursutvecklingens riktning har stor betydelse för inflationen och var alltså en bidragande faktor till Riksbankens sänkning idag av reporäntan till -0,25 procent. Riksbanken säger att inflationen har bottnat och är på väg upp men att förstärkningen av kronan riskerar att bryta trenden. Ytterligare åtgärder behövs skriver Riksbanken. Riksbanken meddelar också att de kommer att köpa statsobligationer för 30 miljarder kronor.

”Direktionen är alltid kapabel, dygnet runt alla dagar i veckan, det är oavsett om vi har schemalagda direktionsmöten eller inte”

Så svarade Cecilia Skingsley, vice riksbankschef, till Svenska Dagbladet i tisdags på frågan om sänkningen skulle kunna komma redan nu. På Riksbankens hemsida kan man läsa följande: ”Datum för penningpolitiska möten (sex per år) är fastställda i förväg men om något oförutsett inträffar kan man kalla till ett extra möte.” Senaste gången Riksbanken fattade ett beslut mellan de schemalagda mötena var hösten 2008.

Vad betyder detta för bolånen och sparkontoräntorna?

Att Riksbanken sänker reporäntan ytterligare idag kommer att påverka både bolåneräntorna och sparkontoräntorna. Vi kan förvänta oss både sänkta bolåneräntor och sparkontoräntor. Det intressanta nu blir att se vad storbankerna gör som idag erbjuder oss 0 procent i ränta på sina sparkonton. Kommer vi nu att få negativa sparkontoräntor? Får vi nu betala för att förvara våra sparpengar hos bankerna?

Här är Riksbankens pressmeddelande >>


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

19/3 kan du deklarera. Här är tipsen.

2 minuters läsning

Deklarera senast 4 maj Du kan få eventuella pengar tillbaka före midsommar om du anmält konto samt deklarerat via e-tjänsten inkomstdeklaration 1, telefon, app. eller sms senast den 4 maj. Sista chansen att utnyttja avdraget för privat pensionssparande Du f&a...

Föregående artikel