Just nu: Riksbanksbesked - Hur låg kan räntan på våra bolån egentligen bli?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Just nu: Riksbanksbesked - Hur låg kan räntan på våra bolån egentligen bli?

Den frågan har många ställt sig den senaste tiden. Redan när reporäntan sänktes till noll i december 2014 pratades det om att den, och bolåneräntorna, knappast kan sjunka lägre. Men det kunde den. Under 2015 sänktes reporäntan till rekordlåga -0,35 procent. Klockan 09:30 idag meddelade Riksbanken att de sänker reporäntan med ytterligare 0,15 procentenheter till -0,50 procent.

 

Därför sänker Riksbanken ytterligare

Riksbanken meddelar att de sänker reporäntan ytterligare för att värna inflationsmålet. De skriver:

"Men inflationsuppgången är ännu inte på fast mark, vilket illustreras av de senaste månadernas oväntat låga utfall. Tillsammans med lägre energipriser och lägre hyresökningar innebär detta att inflationen bedöms bli lägre under 2016 jämfört med i prognosen från december."

 

De meddelar också att det kan komma ytterligare räntesänkningar samt att stödköpen kan öka.

"Det finns fortfarande möjligheter att sänka reporäntan ytterligare. Riksbanken analyserar också om det i det penningpolitiska styrsystemet går att vidta andra åtgärder för att understödja reporäntesänkningarna. Köpen av värdepapper kan utökas, till exempel genom köp av nominella och reala statsobligationer."

 

Trenden är att låntagarna väljer rörlig ränta

I och med att ränteläget under många år har varit nedåtgående, vi hade ett ränteläge kring 10-15 procent i början på 1990-talet, så har trenden att ha rörlig ränta ökat. Andelen bolånetagare hos SBAB som valde rörlig ränta minskade dock under november och december i fjol vilket kan vara ett tecken på att bolånetagarna tror på ränteuppgång i en nära framtid. Under januari valde 82 procent tremånadersränta för nytecknade bolån hos SBAB vilket är lika stor andel som under december.

 

Tre frågor innan du bestämmer dig för att binda räntan:

  • Hur hög är min inkomst i relation till storleken på lånet?
  • Är inkomsten säker?
  • Hur länge avser jag att bo kvar?

För känsliga hushåll med mindre marginaler kan det vara värt att ”försäkra” sitt bolån genom att binda räntan. Du betalar en premie idag i form av en högre ränta men är försäkrad inför en stor räntehöjning. Viktigt att komma ihåg är att man får betala en ränteskillnadsersättning för att lösa ett bundet lån i förtid och att kostanden kan bli hög. Och kom ihåg att bankerna gärna ser att du binder din ränta, och kommer troligtvis att argumentera för det. Ett alternativ kan vara att själv spara skillnaden mellan rörliga och fast ränta för att använda när räntan går upp.

 

Räntan kommer att gå upp – men det kommer att ta tid

Riksbankens räntebesked tidigare idag signalerar också om att Riksbanken tror att de kommer att börja höja räntan först under kvartal två 2017. Vi kan alltså förvänta oss låga eller till och med ännu lägre bolåneräntor ett bra tag framöver. Men bara för några år sedan låg bolåneräntorna på tre procent dvs. det dubbla jämfört med idag om man ser till bankernas snittränta. Det är troligt att räntan kommer att hamna där om några år vilket gör att amortering och/eller annat sparande nu när räntorna är låga rekommenderas starkt. Det gör dig bättre rustad för höjda räntor i framtiden.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

60 % dyrare villahemförsäkringar i Stockholm i jämförelse med billigaste länet

1 minuts läsning

Genomsnittspremier mellan 4 007 och 6 496 kronor När vi sammanställer alla villahemförsäkringar som har tecknats hos Compricer under 2015 ser vi att det dyraste länet är Stockholms län med en genomsnittspremie på 6 496 kronor. Det billigaste läne...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)