
Tanken på en nyproducerad bostad är det många som lockas av. Det är nytt och fräscht, energieffektivt, miljövänligt, välisolerat och hög standard i kök och badrum. Dessutom slipper du budgivningen. Men att köpa nyproduktion har också sina nackdelar och risker. Här går vi in på vilka dessa är och hur du kan undvika dem.
Risk med att köpa nyproduktion
Det är lätt att tro att det är bekymmersfritt att köpa en nyproducerad bostadsrätt. Dock finns det risker som kan vara bra att känna till:
- Inflyttningsdatumet kan dra ut på tiden då byggnationen inte blir klar i tid
- Bostadsmarknadspriserna kan hinna ändras från när du köpte tills det är dags för inflytt
- Problem kan uppstå när den nya styrelsen tar över från byggstyrelsen
I väntan på inflytt…
Du har köpt din bostadsrätt och är spänd på att flytta in i en lägenhet som ingen annan har bott i förut. Saken är den att vissa köpare väntar och väntar…och väntar. Inflyttningsdatumet för nyproduktion drar ofta ut på tiden eftersom det lätt uppstår problem under byggprocessen. Samtidigt har du kanske redan sålt din nuvarande bostad där de nya ägarna otåligt väntar på att flytta in. Det betyder att du kan bli tillfälligt bostadslös, vilket gör att du får oväntade kostnader och irritationsmoment som du kanske inte hade räknat med.
Från styrelse till styrelse
När en fastighet byggs tillsätts en tillfällig så kallad byggstyrelse som ska företräda byggbolaget som bygger huset. Styrelsemedlemmarna kommer från byggbolaget. När bygget är klart tar den nya styrelsen över, det vill säga den riktiga bostadsrättsstyrelsen. Vad då många permanenta styrelser ofta gör är att ge den tillfälliga byggstyrelsen så kallad ansvarsfrihet.
Vad är ansvarsfrihet?
Ansvarsfrihet ska röstas om på den första stämman och innebär att den riktiga styrelsen godkänner den tillfälliga styrelsens förvaltning, vilket i sin tur innebär att de inte kan begära skadestånd om skador och fel uppkommer. I detta finns en inbyggd problematik i de fall då problem och tvister uppstår.
Köpa nyproduktion bostadsrätt – tips på vad köpare kan göra
Om du som köpare står inför att köpa nyproduktion finns det några saker du kan göra för att upptäcka smällar i tid:
- Kolla igenom ekonomiplanen eftersom det inte finns någon årsredovisning ännu
- Se över lån och insatser
- Granska och ställ krav på hur byggstyrelsen dokumenterar
- Kolla vilka som står som intygsgivare
- Undersök röstningsreglerna på stämman och se så att alla medlemmar har ungefär samma röstfördelning
Om det framkommer ofullständiga eller felaktiga uppgifter i dokumentationen så kan den nya styrelsen trots ansvarsfriheten kräva ersättning.
Undvik nackdelarna med att köpa nyproduktion
- Eftersom tiden mellan köp och inflytt kan bli lång hinner också mycket ändras under tiden såsom bostadspriser, privatliv och samhället i stort. Tänk dig därför för ytterligare en gång innan förhandsavtalet skrivs på eftersom du inte har rätt att ångra dig när du väl satt din kråka på pappret. Undersök även huset i stort genom följande punkter:
- Kan du deala med producenten om andra tillval istället för att göra om allt själv?
- Hur är väggarna uppbyggda? Bra väggar ska ha dubbelgips och inte enkelgips.
- Vilket byggnadsmaterial använder byggföretaget?
- Hur ser området ut gällande skolor, grönområden och trygghet?
- Har föreningen trevliga saker att bjuda på såsom gemensamt gym, takterrass, trivselgrupp och dylikt?
Bra lästips för dig som ska köpa en bostadsrätt
Här kan du läsa allt du behöver veta om hur det går till att köpa bostadsrätt

Om skribenten
Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.
År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!