Kvarskatt eller tillbaka på skatten - snart vet du!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
3 minuters läsning
Kvarskatt eller tillbaka på skatten - snart vet du!

Den 4 maj är det deadline för att lämna in din deklaration. Din deklaration som är till för att du ska redovisa vilka inkomster du hade under föregående år så att du kan betala rätt skatt. Både inkomster från arbete och från kapital (tex ränta på ett sparkonto eller vinst av en aktieförsäljning) ska räknas med.

Har du betalat rätt skatt?

Om exakt rätt skatt har dragits under året så får du varken tillbaka något eller behöver betala något. Men ofta betalar du inte rätt skatt under året eftersom en arbetsgivare drar skatt utifrån den lön de betalar ut, utan att ta hänsyn till andra inkomster som du kanske har, eller avdrag som du gjort.

  • Får du tillbaka på skatten så har du betalat för mycket skatt under året - dvs lånat ut pengar gratis till staten. En vanlig anledning till detta är att du har bolån som du får göra ränteavdrag för, vilket gör att din skatt minskar något.
     
  • Får du kvarskatt betyder det att du har betalat för lite skatt under året - och får betala ränta på denna skatteskuld. En vanlig anledning till detta är att du tex har haft inkomster från flera olika håll som gör att du hamnar på en högre skattenivå än den som din huvudarbetsgivare har dragit.

 
Deklarationen öppnar för alla den 17 mars. 

Då kan alla logga in med bank-ID i Skatteverkets e-tjänst för att se sin deklaration och deklarera. Har du en digital brevlåda kan du troligtvis se din deklaration redan nu.

  • Vill du ha din skatteåterbäring redan till påsk så ska du deklarera senast den 31 mars, utan ändringar. 
     
  • Gör du ändringar eller deklarerar efter 31 mars så får du i de allra flesta fall din skatteåterbäring före midsommar.

 
Jämka för rätt skatt

För att betala rätt skatt under året kan du göra en jämkning hos skatteverket. Beslutet från skatteverket visar du sen din arbetsgivare som då kan dra en mer korrekt skatt.
 
Exempel: Säg att du betalar 1 000 kr för mycket i skatt varje månad under 10 år. Istället för att få dessa i april efter din deklaration skulle du kunna jämka, få ut 1 000 kr mer varje månad och sätta upp ett månadssparande på börsen. 1 000 kr/mån i 10 år ger dig närmare 200 000 kr om börsen fortsätter som den gjort historiskt.
 
Ha inte för bråttom! 

Ge din deklaration lite tid (du ska ju ändå deklarera varje år i hela ditt liv så det är lika bra att förstå hur det fungerar redan i år) och gör ändringar om du tror att du tex är berättigad till något avdrag. För visst är det bättre med lite mer pengar tillbaka vid midsommar än lite mindre pengar en månad tidigare? Och missa inte deadline den 4 maj - det kostar 1 250 kronor om du är en dag sen.
 
Vad ska du tänka på om du har betalat för lite skatt under året

Om du vet med dig att du har en skatteskuld på över 30 000 kronor så betalar du redan nu en ränta på 1,25 % på detta belopp. Efter 5 maj så får du betala 1,25 % i ränta på all kvarskatt. Efter kvarskattens förfallodag (oftast november) så får du betala 16,25 % i ränta. Så missa inte förfallodagen, och vill du slippa räntan på 1.25 % kan du redan nu betala in en summa på ditt skattekonto för att slippa skatten.
 
Ett sista tips, deklarera digitalt

Gör du någon ändring så räknar systemet ut korrekt skatt. Det är enklare och blir ofta mer korrekt än om du deklarerar på papper.

Här kan du se ett kort klipp med mig om just detta

 

 

 

 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

10 tips - Så boostar du pensionen och gör den jämställd

3 minuters läsning

Vi människor ser det ofta som en självklarhet att besiktiga bilen och vår hälsa, men pensionen vill vi inte alltid ta tag i. Märkligt egentligen eftersom det ju är vår framtida lön, pengarna som ska ge oss det drömliv vi förtjänar som pensi...

Föregående artikel