Låna max 4,5 gånger din inkomst

Finansinspektionen (FI) kallar bankerna till ett möte om skuldkvotstaket meddelade Dagens Industri tidigare i veckan. Bankernas egna tak är inte nog enligt FI, som anser att en del banker inte lever upp till kraven på en rimlig utlåning i relation till hushållsinkomsten.
”En viss åtstramning har skett. Men det är inte så att bankerna har gjort en kraftig åtstramning de senaste två åren”, säger Erik Thedéen, chef för FI.
Skuldkvotstak innebär att det finns ett tak på hur mycket man får låna i förhållande till sin bruttoinkomst. Tidigare signalerade FI om att införa ett lagstadgat skuldkvotstak, men nu föreslås alltså en så kallad skuldkvotsbroms istället. Skuldkvotsbromsen ska gälla för nya låntagare som tar stora lån i förhållande till sina inkomster i form av ett skärpt amorteringskrav.
Så här ser bankernas eget skuldkvotstak ut idag:
- Swedbank: 5 gånger bruttoinkomsten
- SEB: 4 till 6 gånger bruttoinkomsten
- Skandiabanken: 5 gånger bruttoinkomsten
- Danske Bank: 5,5 gånger bruttoinkomsten
- SBAB: 5,5 gånger bruttoinkomsten
- Nordea: Inget skuldkvotstak
- Handelsbanken: En av flera parametrar
Skuldkvotstaket, tillsammans med amorteringskrav och bolånetak, har haft en dämpande effekt på priserna, säger Rikard Josefsson, VD för Länsförsäkringar Bank, till Dagens industri. ”Med ett tak tar du bort lite på efterfrågesidan, och då är det klart att det har en begränsande effekt på priserna”, fortsätter han.
Hur den eventuella Skuldkvotsbromsen kommer att påverka bostadspriserna återstår att se. Föreslaget går ut på remiss i sommar och i mitten av september väntas FI:s Styrelse ta beslut om hur de vill utforma förslaget. Det är sen regeringen som i slutändan avgör om kravet ska införas. Det skärpta kravet kan träda i kraft i början på 2018.
Behöver du hjälp med att förhandla om din bolåneränta? Jämför bolån

Om skribenten
Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.
År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!