Låna som pensionär?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Låna som pensionär?

Jag blir ofta kontaktad av pensionärer eller personer som närmar sig pensionsåldern som har fått ett nej hos banken när de ansökt om ett lån. Inte sällan har personen inget lån idag eller ett litet lån, och samtidigt en säkerhet i en bostad eller pengar sparade. Trots detta säger alltså banken nej på grund av att kalkylen inte går ihop. Banken anser att personens pension är för låg för att kunna betala lånets kostnader.

Fundera över din ekonomi i god tid

I en artikel i Svenska Dagbladet häromdagen (Då kan banken stoppa pensionärer från att låna) tas detta upp. Eva Lindström, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå säger till tidningen att det är viktigt att i god tid före pensioneringen ta reda på hur stora inkomsterna kommer att vara den dagen man går i pension. “Tänk både på lite kortare sikt och på längre sikt. Kommer ekonomin räcka till för att klara av de befintliga lånen? Om lånet blir ekonomiskt tungt bör man försöka amortera av lånet eller i varje fall amortera ner det”, säger Eva Lindström.

Amortera eller kanske till och med låna före pensionen?

Att amortera är ett mycket bra tips tycker jag, men det är dock viktigt att även tänka på att du kan ha svårt att få nya lån efter pensionen. Om du har varit ambitiös och amorterat av en stor del av ditt lån innan pensionen så kan du sen alltså bli nobbad att låna till exempel 100 000 kronor för en renovering eller liknande - trots att du har en bostad som är lågt- eller helt obelånad. Ta dig alltså en funderare innan du amorterar av ditt bolån när du närmar dig pensionen.

Jag vill självklart inte rekommendera någon att inte amortera eller att ta lån i onödan. Men om du har en obelånad (eller lågt belånad) bostad och är osäker på om du kommer ha råd med en renovering eller något annat nödvändigt eller roligt efter pensionen, så ska du vara medveten om att du kan bli nobbad av banken när du vill långa som pensionär. Och kanske fundera på att pausa amorteringen eller ta ett lån innan du går i pension.

Bankerna kalkyl tittar på kundernas löpande inkomster

När banken gör en kreditprövning på dig tittar de på dina löpande inkomster under lånets löptid. Enligt Eva Lindström så kan extrainkomster från arbete utöver pensionen kanske inte godtas av banken liksom en högt värderad fastighet eller annan förmögenhet.

Alternativ till bolån: Seniorlån

Ett seniorlån är ett lån som är riktat till äldre och pensionärer. Det kan vara en lösning för dig som har svårt att få lån, men tyvärr är dessa lån ofta väldigt dyra. Vill du ändå ta ett seniorlån jämför noggrant villkoren mellan aktörerna.

I den här artikeln Seniorlån kan bli en fälla för äldre skriver vår expert Sharon Lavie, sparekonom på Lendo, om seniorlån. Var uppmärksam på att den skrevs för några år sedan då boräntorna var betydligt lägre. Räntan på seniorlån ligger alltid betydligt högre än räntan på vanliga bolån.

Lästips:

Så mycket kan du låna i bolån hos banken

Seniorlån kan bli en fälla för äldre

Så mycket bör du amortera på bolånet

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Hyra ut hus - allt viktigt du behöver tänka på

4 minuters läsning

Vad innebär det att hyra ut hus privat? Att hyra ut ditt hus innebär att du som husägare överlåter ditt hem till en annan person mot att hyresgästen betalar hyra normalt varje månad. Detta kan vara ett bra sätt för dig att tjäna extra penga...

Föregående artikel
Taxeringsvärdet räknas upp - se förändringarna per län
1 minuts läsning