Nu flyttar jag min tjänstepension och sparar 200 000 kronor

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Nu flyttar jag min tjänstepension och sparar 200 000 kronor

”Ingen obligatorisk flytträtt på allt pensionssparande” var beskedet i våras från finansmarknadsminister Peter Norman vilket betyder att större delen av våra pensioner fortfarande sitter fast utan flyttmöjlighet. Flytträtt gäller dock på alla pensionsförsäkringar tecknade efter den 1 februari 2007 och obligatorisk flytträtt kommer att införas för alla privata pensionsförsäkringar.

 

Jag har en tjänstepensionsförsäkring hos en storbank

Efter att ha flyttat mitt privata pensionssparande från en mycket dålig placering i våras så tar jag nu tag i min tjänstepension. Inte lika illa men många tusenlappar att spara.

Jag har en tjänstepensionsförsäkring hos en storbank och har valt att placera insatt kapital i en Global fond. Inga inbetalningar görs till denna pension nu.

 

Dessa årliga kostnader har jag:

1. ”Skalet” dvs. försäkringen pensionen ligger i: 289 kr per år + 0,55 % i årlig avgift

2. Förvaltningsavgift för fonden: 1,25 %

 

Jag betalar alltså drygt 3 000 kronor om året i förvaltningsavgift, 289 kronor i årlig avgift och 1 400 kronor i rörlig avgift för skalet.

 

4 700 kronor om året i avgifter

Kanske inte låter så mycket men om man räknar ränta på ränta så betyder dessa kostnader att jag har ”förlorat” 51 500 kronor på 8 år och om jag inte flyttar kapitalet nu och byter fond så kommer jag att förlora drygt 205 000 kronor till fram till min pension (jag räknar med att pensionsförsäkringen kommer att fortsätta att avkasta cirka 7 procent per år i genomsnitt).

 

Så vad tänker jag göra?

⇒ Jag kommer att byta fonden till en eller flera globala indexfonder med en låg förvaltningsavgift eller utan avgift.

 

Tittar jag på resultatet för fonden sedan start för min pensionsförsäkring (2007) så har den slagit sitt jämförelseindex 0 gånger. Den har avkastat mellan 1-3 procent sämre än jämförelseindex. Tittar jag på de indexfonder med lägre avgifter som banken erbjuder så har de alla avkastat bättre och mer i linje med sina jämförelseindex.

 

⇒ Jag kommer att flytta min tjänstepension till en bank som inte tar ut några kostnader för ”skalet”

 

Jag ringde min bank som var mycket trevliga och hjälpsamma. De berättade att min pension kan flyttas! Flyttkostnaden ligger på 1000 kronor - som jag vet att min mottagarbank ersätter mig för.

 

Att tänka på om du också vill se över din pension:

  • Kontrollera avgifter och avkastning.
  • Kontrollera flytträtt.
  • Kontrollera flyttavgift.
  • Kontrollera om du får med dig hela pensionskapitalet om du flyttar en traditionellt förvaltad pensionsförsäkring.
  • Flytta till en bank/ett pensionsbolag som har låga eller inga avgifter för ”skalet”.
  • Välj gärna en eller flera globala indexfonder med låga avgifter och/eller gratis indexfonder.

 

Läs mer om pension >>

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Börskrasch snart? Byta till räntefonder?

2 minuters läsning

På fem år har SIX Return Index, som mäter utvecklingen på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar, gått upp med nästan 100 procent. Räntorna är låga och var och varannan person pratar aktier och aktieklipp. Är det dags att byta investerin...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)