Nu ger jag upp och byter till AP7 Såfa för min premiepension!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Nu ger jag upp och byter till AP7 Såfa för min premiepension!

Ni som följer det jag skriver vet att jag gillar förvalsalternativet för premiepensionen - AP7 såfa, även kallad soffan. AP7 såfa är statens sparalternativ för premiepensionen och den fond dina pengar hamnar i om du inte själv gör ett aktivt val.

Alla som inte är aktiva och intresserade av att välja fonder gör ofta bäst i att ligga kvar i soffan har varit och är fortfarande mitt budskap. Och trots detta har jag själv försökt att slå fonden genom att själv välja andra fonder. Jag har alltså inte följt mina egna råd.

Och hur har det gått? Något sämre varje år! 

I och med att jag gillar fonder och är noggrann med att inte välja fonder med höga avgifter som underpresterar, har jag fått en helt ok avkastning - men något sämre än soffan alltså - varje år! Och varje år har jag bytt fonder/fördelning på fonder och trott att nu jäklar, detta år slår jag soffan. Men icke!

Fick även ett mejl häromdagen av en vän jag hjälpt lite med ekonomi. Jag tipsade honom om AP7 Såfa men han, liksom jag, trodde han kunde välja bättre fonder själv. Nu ville han höra med mig om jag kunde titta på hans avkastning de senaste 5 åren och jämföra med AP7 Såfa. Hans egna val har gett honom en något sämre avkastning. 

Så nu ger jag upp och följer mitt egna råd: 100 % AP7 Såfa har jag precis bytt till. 

Den har avkastad i genomsnitt 14 procent per år de senaste 5 åren (2014-2018). 
Vad du än väljer så uppmanar jag dig att logga in på premiepensionsmyndigheten.se, gå in på Min översikt och skrolla nästan längst ner på sidan. Här hittar du Din premiepension. Klicka på Se dina fonder. Har de avkastat i snitt runt 14 procent per år eller mer de senaste 5 åren? Obs titta inte bara på förändringen i år utan titta i kolumnen Snitt/år. Om svaret är ja - Grattis!! Om inte, överväg att göra ett annat fondval. 

Soliga hälsningar från hängmattan! Ja alltså jag ligger i soffan med mina premiepensionspengar men byter den riktiga soffan mot hängmattan i sommar.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad

2 minuters läsning

Dagens räntebesked var väntat. Få experter på marknaden hade räknat med att riksbankschefen Stefan Ingves skulle överraska och komma med en räntejustering idag. Orsaken är den senaste tidens inflationssiffror, +2,1 procent i maj, som ligger i linje m...

Föregående artikel