Nu landar snart årets premiepension – behöver du den?

4 minuters läsning
Nu landar snart årets premiepension – behöver du den?

Nu landar snart årets insamlade premiepensionsrätter i dina valda fonder. Få stenkoll på dina val och fundera på vem som bäst behöver dina premiepensionspengar – du själv eller kanske den du lever med?

En gång per år sker en överföring in till dina valda premiepensionsfonder. Den sker nu i mitten av december. Premiepensionen kanske inte kommer bli Årets julklapp, men det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på…

Var tredje kvinna i Sverige jobbar deltid, men bara var tionde man. 75 procent av föräldrapenningen tas ut av kvinnor, likaså 75 procent av all vab. Det får konsekvenser. Kvinnor har idag endast 70 procent av männens pension, trots att vi snart går in i 2020. För att få till ändringar från grunden krävs att vi synliggör frågan. Det blir inte bättre av att endast 3 av 10 svenskar vet vad de får i pension.

Påverka pensionen
Om du inte har gjort något val för din premiepension hamnar den i ickevalsalternativet Såfan, som är en global aktiefond. Den är exempelvis inte kategoriserad som en hållbarhetsfond på premiepensionstorget, så om det är något du värdesätter kan det vara värt att se vilka alternativ som finns. Som du ser i faktarutan längst ned finns flera delar av pensionen att laborera med för att maxa livets efterrätt. Om du lever själv, utan partner och barn som är beroende av din inkomst, kan du fokusera på att boosta din egen pension genom att ha koll på avgifter och anpassa risknivån genom att bland annat se över aktieandelen i ditt sparande. Antingen själv eller genom rådgivare. Men om du vet med dig att en stor del av den privatekonomiska tryggheten för din partner och/eller dina
barn vilar på din insamlade pension kan det vara värt att se över vilka alternativ som finns för att ge dem trygghet. Det är främst tre saker att få koll på.

1.) Om du har efterlevandeskydd på dina pensioner
Du kan välja att premiepensionen, tjänstepensionen och eventuellt privat sparande ska gå till efterlevande när du går bort. Har du koll på om du har det? Avsätt annars gärna tid för att logga in hos dina respektive pensionsbolag och se efter. Att lägga till efterlevandeskydd innebär dock att din egen pension blir lägre.

2.) Om du ser ett behov av att föra över premiepensionen till din partner
Det finns flera sätt att jämna ut privatekonomiska skillnader inom en familj för att säkerställa en så ljus framtid som möjligt. Ett sätt kan vara att överföra premiepensionen. En nackdel som är viktig att ha med sig om du överväger detta är att beloppet som förs över från dig minskas med 6 procent. Mottagaren får alltså 94 procent. Resten av pengarna fördelas till samtliga pensionssparare som så
kallad arvsvinst, eftersom mottagarna i snitt förväntas leva längre än de som ger. Här kan du läsa mer om att föra över premiepensionen.

3.) Om du istället vill starta ett sparande vid sidan om till den som får en lägre pension
Ett alternativ, om utrymme finns, kan vara att starta ett kompletterande sparande vid sidan av. Är ni gifta ingår som exempel en kapitalförsäkring i en bodelning vid skilsmässa till skillnad från allmän pension och tjänstepension. Om syftet inte ska vara att dela lika på tillgångarna vid en eventuell skilsmässa, utan att vissa tillgångar enbart ska tillfalla en part, måste det upprättas ett äktenskapsförord. Är ni sambos är kapitalförsäkringen enbart din sambos om den tecknats i dennes namn, även om ni går skilda vägar. Vid dödsfall tillfaller kapitalet normalt den som står som
förmånstagare.

Jag hoppas att den här krönikan kan få en del att tänka till. Dela gärna! Vi måste börja synliggöra de skillnader som finns idag och hur det kan få konsekvenser för livet som pensionär.

Skriven av Maja Englund, pensionsekonom SPP med förkärlek för en jämställd pension (och expert i Compricers Expertpanel)
 

FAKTARUTA:
Vad är premiepensionen nu igen i förhållande till de andra delarna?

Det är fyra begrepp som kan vara bra att bara att känna till för att inte bli förvirrad i pensionslingot. Varje år avsätts 18,5 procent av din lön (upp till 44 923 kr. år 2020) till den allmänna pensionen. Den största delen, 16 procent, går till inkomstpensionen. Resterande, 2,5 procent, går till premiepensionen. Sedan finns det tjänstepension som din arbetsgivare kan sätta av till dig. Tjänstepensionen har normalt inget tak utan det brukar röra sig om cirka 4,5 procent av din månadslön upp till 44 923 kr och sedan, beroende på avtal, kan det röra sig om 30 procent på lönedelen över det.
Här kan du läsa mer om pensionens olika delar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Black Friday - bli inte lurad under rean!

2 minuters läsning

Jag erkänner - jag har redan handlat.  Det blev en skidhjälm. Men jag följde varningarna om att inte bli lurad under rean och agerade enligt plan: Jag köpte bara det som jag hade planerat att köpa och som jag behövde (hjälmen), jag höll koll på...

Föregående artikel