Oförändrad ränta från Riksbanken (-0,35 %) men en bank höjer boräntan!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Oförändrad ränta från Riksbanken (-0,35 %) men en bank höjer boräntan!

Riksbanken fortsätter alltså sin kamp för att nå inflationsmålet på två procent genom att behålla reporäntan på historiskt låga -0,35 procent. Samtidigt ökar bankernas marginaler på bolån – och vi bolånekunder får stå för kalaset.

Stora risker att jaga inflation

Idag skriver Andreas Cervenka i Svenska Dagbladet: ”I sin desperata jakt för att nå inflationsmålet har Riksbanken lyckats med konststycket att både pulvrisera förtroendet för just det målet och att utsätta Sverige för stora risker”.

Riksbankens inflationsmål sattes för över 20 år sedan. Och jag håller med Cervenka om att det kan vara läge att se över inflationsmålet. Låg inflation är ett globalt fenomen och ekonomin har förändrats sedan målet sattes. Att den svenska ekonomin är på väg mot överhettning verkar inte vara tillräckligt för att få Ingves et al. att se över det 20 år gamla målet.

SEB höjer den rörliga räntan med 0.15 procentenheter

Bankernas marginaler på bolån har ökat till 1,65 procent (från 1,21 procent för två år sedan) enligt Finansinspektionen och trots detta väljer alltså SEB att höja räntan på sina rörliga bolån rejält. Enligt banken så beror höjningen på att räntan nu ska baseras på längre upplåningstider än tidigare (från 4 år till 6 år).

MittBolån och SEB hade lägst snitträntor i juli

Sedan första juni i år är bankerna tvungna att redovisa faktiska genomsnittsräntor dvs. de som kunderna faktiskt betalar för sina bolån. Compricer Bolån erbjöd en snittränta på 1,34 procent i juli och SEBs snittränta låg på 1,36 procent. Daniel Liljeberg, Villaägarnas chefsekonom, säger till di.se att han tror att SEBs höjning av räntan hänger ihop med att de har haft lägre snitträntor än sina konkurrenter och nu vill få upp dem. Daniel tror att fler banker kan komma att följa SEB:s exempel.

Betala INTE listräntan!

Har du ett lån på två miljoner kronor och betalar listränta (2 %) kostar ditt lån, efter ränteavdrag, 28 000 kronor om året.  Med SEB:s snittränta (1,36 % - vilken nu sannolikt kommer att öka) kostar ditt lån istället 19 040 kronor per år. Med Mittbolåns snittränta (1,34 %) betalar du 18 760 kronor per år. Du kan alltså spara över 9 000 kronor per år genom att pressa din ränta.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Kan skilja nästan 9 000 kr per år i aktiecourtage mellan olika banker för en aktiv småsparare

1 minuts läsning

  I tisdags visade Stockholmsbörsen (OMX30) ett dödskors*   Det är väl ingen som har missat den senaste tidens börsturbulens? Och kanske lagom tills det är dags att börja köpa aktier igen lanserar nätmäklaren Degiro en helt avgi...

Föregående artikel