Räntan lämnas oförändrad och nya bolånekunder premieras
Riksbanken meddelade tidigare idag att reporäntan lämnas oförändrad på -0,25 procent. Nästa höjning väntas i höst. Samtidigt visar januarisiffrorna att det inte verkar lönar sig att vara trogen sin bank.
Efter Riksbankens meddelande att reporäntan höjs från -0,5 procent till -0,25 procent i december i fjol (räntan började att gälla 9 januari i år) har nästan alla banker höjt sin rörliga ränta (Skandiabanken och Hypoteket har inte höjt) med mellan 0,17 och 0,25 procentenheter. I genomsnitt har bankerna höjt den rörliga listräntan med 0.18 procentenheter. Så mycket steg alltså våra befintliga rörliga lån med under januari.
Men hur mycket fick nya bolånekunder med rörlig ränta betala i januari?
Genomsnittsräntan, som bankerna redovisar varje månad, visar på en ökning med i snitt 0,11 procentenheter i januari jämfört med december.
Störst skillnad mellan listräntan och snitträntan verkar det vara hos Handelsbanken där befintliga kunder fick en höjning på 0,2 procentenheter samtidigt som nya bolånekunder endast behövde betala 0.07 procentenheter mer i januari. En möjlig förklaring är att Handelsbankens nya ränta endast gällde från 8 januari. Även hos Swedbank finns det en markant skillnad. De höjde listräntan med 0,2 procentenheter i slutet på december och nya kunder hos Swedbank fick betala 0,11 procentenheter mer i januari än i december.
I tisdags (12/2) meddelade SBAB att de sänker sina räntor med mellan 0,10 och 0,15 procentenheter. SBAB var först ut efter Riksbankens höjning med en höjning (21/12) på mellan 0,15–0,25 procentenheter.
Redan 2014 kom siffror från Statistiska centralbyrån som visade att den genomsnittliga ränteskillnaden mellan nya och gamla bolånekunder var 0,12 procentenheter. “Gamla kunder” betalade mer i ränta än nya. I faktiska siffror handlade det om tre miljarder kronor mer.
Frågan är hur det ser ut idag fem år senare? Hur mycket förlorar vi på att vara trogna?
Nyheter för dig och din plånbok!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.