Räntan på bolån och sparkonton sänks efter Riksbankens sänkning av reporäntan.

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Räntan på bolån och sparkonton sänks efter Riksbankens sänkning av reporäntan.

Riksbanken sänkte reporäntan med 0,25 procentenheter från 1,5 till 1,25 procent i förra veckan. Och nu sänker bankerna räntan på bolån och sparkonton.

 

Inflationen under Riksbankens mål på 2 procent

 

Indikationer om en svagare konjunktur, både på hemmaplan och i vår omvärld, gjorde alltså att Riksbanken sänkte reporäntan förra veckan. BNP-tillväxten i Sverige har hittills i år varit oväntat stark beroende på att tjänsteexporten ökat kraftigt. Men enligt Riksbanken så kommer den svaga efterfrågan från euroområdet dämpa exporten vilket kommer att bidra till en svag BNP-tillväxt under den närmaste tiden.

Sedan det förra riksbanksmötet den 3 juli har kronan stärkts mot andra valutor vilket har gjort att importvarorna har blivit billigare, vilket i sin tur gör att inflationstycket väntas blir lägre. Inflationsmålet på 2 procent kommer inte att hållas enligt Riksbanken.Vad har bankerna gjort med räntan på bolån?

 

Efter reporäntesänkningen har följande banker/kreditinstitut sänkt sin ränta på bolån (3-månaders): Danske Bank, Handelsbanken, ICA Banken, Ikano Bank, Länsförsäkringar, Nordea, SBAB, SEB, Skandiabanken och Swedbank. Sänkningen ligger på mellan 0,20 till 0,40 procentenheter. Efter sänkningen ligger räntan på bolån för dessa banker/kreditinstitut på nästan samma nivå – mellan 3,55 och 3,60 procent.Vad har bankerna gjort med räntan på sparkonton?

 

När reporäntan sänks och bankerna sänker räntan på bolån, så brukar räntan på sparkonton följa efter. Fram tills idag (13/9) har Ikano Bank, Nordea och SBAB sänkt sina rörliga sparräntor med 0,25 procentenheter och Skandiabanken har sänkt med 0,2 procentenheter.Ränteprognos

 

Riksbanken sänkte även räntebanan något i jämförelse med bedömningen i juli. Reporäntan väntas ligga kvar på nuvarande nivå fram till mitten av nästa år. Riksbanken skriver i ett pressmeddelande att i takt med att konjunkturen förbättras och inflationstrycket stiger höjs räntan gradvis.

Riksbankens räntebana ifrågasätts av flera. Enligt en färsk konjunkturprognos från SEB spås en svag utveckling av Sveriges ekonomi vilket betyder att riksbanken kommer att behöva sänka en gång till före årsskiftet.

Även Pär Magnusson, chefsanalytiker på Royal Bank of Scotland, tror på en lägre räntebana än Riksbanken. Han tror att det kommer ytterligare 50 punkters sänkning före årsskiftet.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Enkronan blir en kopparpeng och femkronan blir guldfärgad!

1 minuts läsning

I tisdags (11/9) kunde vi läsa om att Riksbanksfullmäktige har beslutat att Sveriges nya mynt ska få ett nytt utseende. Mynten blir lättare och mindre vilket reducerar miljöbelastningen vid tillverkning och hantering. Sol, vind och vatten Det är 1-, 2-, och 5-...

Föregående artikel