Reporäntan = minus 0,5 %. Vad kostar det att bryta bundet lån?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
3 minuters läsning
Reporäntan = minus 0,5 %. Vad kostar det att bryta bundet lån?

Dagens besked från Riksbanken: Reporäntan kvar på -0,5 procent och en första höjning planeras till slutet på året. Låga räntor ett bra tag till alltså.


Reporäntan = minus 0,5 %. Vad kostar det att bryta bundet lån?

Dagens besked från Riksbanken: Reporäntan kvar på -0,5 procent och en första höjning planeras till slutet på året. Låga räntor ett bra tag till alltså.

Har du ett bundet lån med en onödigt hög ränta? Behöver du flytta? Så här mycket kostar det.

När du bryter ett bundet lån i förtid får du betala en så kallad ränteskillnadsersättning. Du ersätter banken för den förlorade ränta. Och det kan bli dyrt. I dag har omkring 70 procent av hushållen en rörlig ränta – och detta är en av anledningarna.

Du kan själv via Konsumenternas bank- och finansbyrås tjänst kalkylen och lånelabbet räkna ut hur mycket det skulle kosta dig utifrån dina förutsättningar. Här följer några exempel lånade av Svenska Dagbladet:

Familjen Johansson

Familjen Johansson bor i en villa i Enskede i Stockholm köpt för 8,2 miljoner kronor, nuvarande skuld 5,6 miljoner kronor. I maj 2016 band familjen sin bolåneränta hos en storbank i fem år till 1,92 procent. Nu har de blivit erbjudna en boränta på 1,4 procent bunden i tre år hos en uppstickare.

Räntekostnad i dag: 8 960 kronor i månaden, motsvarande 6 272 kronor efter ränteavdrag.

Räntekostnad med nya räntan: 6 533 kronor i månaden, motsvarande 4 573 kronor efter ränteavdrag.

Kostnad för att lösa lånet i dag: 147 840 kronor, motsvarande 103 488 kronor efter ränteavdrag.

Slutsats: Det skulle ta omkring fem år för familjen Johansson att tjäna in kostnaden för att lösa lånet, betydligt längre tid än den återstående bindningstiden. Det lönar sig därmed inte för familjen Johansson att lösa lånet för att sänka räntan med 50 punkter. Bättre att härda ut och byta bank efter att bindningstiden har gått ut.

Stina Karlsson

Stina Karlsson bor i en lägenhet i centrala Göteborg köpt för 3,1 miljoner kronor, nuvarande skuld 2,1 miljoner kronor. I oktober 2017 band hon sin bolåneränta hos i tre år till en ränta på 1,82 procent. Nu har hon blivit erbjuden en ny bolåneränta på 1,25 procent på bolån med 3-månaders bindningstid.

Räntekostnad i dag: 3 185 kronor i månaden, motsvarande 2 230 kronor efter ränteavdrag.

Räntekostnad efter skatt med ny ränta: 2 188 kronor i månaden, motsvarande 1 532 kronor i månaden.

Kostnad för att lösa lånet i dag: 49 050 kronor, motsvarande 34 335 kronor efter ränteavdrag.

Slutsats: Det skulle ta cirka fyra år för Stina Karlsson att tjäna in ränteskillnadsersättningen. Det lönar sig därmed inte att hoppa på det nya erbjudande.Paret Berg

Paret Berg bor i en villa i en mellanstor svensk stad värderat till 5 miljoner kronor, nuvarande skuld 2,4 miljoner kronor. De har god ekonomi och lyckades i september 2017 förhandla till sig en bolåneränta bunden i fem år till en ränta på 1,40 procent. Nu skulle de vilja gå över till en uppstickare som erbjuder 0,95 procents ränta bunden på tre år, och undrar om bytet lönar sig ekonomiskt.

Nuvarande räntekostnad: 2 800 kronor i månaden, motsvarande 1 960 kronor efter ränteavdrag.

Räntekostnad med ny ränta: 1 900 kronor i månaden, motsvarande 1 333 kronor efter ränteavdrag.

Kostnad för att lösa lånet i dag: 0 kr.

Slutsats: Det lönar sig för paret Berg att lösa sitt bundna bolån. Eftersom jämförelseräntan beräknas bli högre i framtiden än nivån för deras bundna bolån landar ränteskillnadsersättningen på 0 kronor. De sparar alltså hela beloppet mellan nuvarande och framtida räntekostnad.

Läs mer om Riksbankens räntebesked här: www.riksbank.se

Här kan du räkna ut hur mycket det skulle kosta dig att bryta ditt bundna lån: kalkylen

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Låt det eka tomt på kontoret – men inte på kontot!

2 minuters läsning

Men för att sommarsötman inte ska lämna en besk eftersmak i takt med att löven faller mot marken bör du slänga ett öga på dina pengar innan du checkar ut. Semestersäkra kontot För att din ekonomi ska hålla sig flytande i sommar bö...

Föregående artikel