Reporäntan höjs (nog) i december - första gången på 8 år

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Reporäntan höjs (nog) i december - första gången på 8 år

Riksbanken meddelade tidigare idag att reporäntan ligger kvar på låga -0,5 procent och bekräftar att de planerar en höjning i antingen december i år eller i februari nästa år. Reporäntan har legat på -0,5 procent sedan i början på 2016 och om det blir en höjning i december blir det den första höjningen på åtta år. Boräntor och sparräntor väntas följa efter.


Hur påverkas våra bolån?
Riksbankens planerade höjning av reporäntan kan innebära att våra rörliga bolån blir dyrare. Men det finns ett flertal faktorer som påverkar räntorna även om vi historiskt kan se att reporäntan och de rörliga bolåneräntorna ofta följer varandra. När Riksbanken under 2015 sänkte reporäntan från 0 procent till minus 0,5 procent så sänkte dock inte bankerna bolåneräntorna i samma takt. De sänkte de rörliga räntorna men med mindre än hälften av reporäntans sänkning. Som följd steg bankernas marginaler dvs bankernas faktiska utlåningsränta minus deras finansieringskostnader. Bankerna borde alltså inte ha så bråttom att höja boräntorna när Riksbanken börjar höja reporäntan, om de ska fortsätta med samma strategi som tidigare.

Vi har även idag ett flertal nya aktörer på bolånemarknaden vilket har satt press på storbankerna och deras räntor. Denna ökade konkurrens kan bromsa räntehöjningarna framöver.

Hur påverkas våra sparkonton?
En högre reporänta kommer att betyda högre sparkontoräntor - i alla fall hos nischbankerna. När Riksbanken sänkte räntan till -0,5 procent följde bankerna efter med sina sparräntor. Men redan när reporäntan låg på noll låg också storbankernas sparräntor på noll, samtidigt som vi idag får upp till 0,8 procent i sparränta hos nischbankerna. Det troliga är alltså att vi får vänta på några fler höjningar av reporäntan innan storbankerna börjar erbjuda ränta på sina sparkonton. Men hos nischbankerna finns större hopp om en högre ränta. Den senaste tiden har tre aktörer redan höjt sin ränta och jag skulle tro att fler nu kommer att följa efter och höja sina räntor.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Var 5:e sekund...

1 minuts läsning

Många svenskar får via oss dagligen ett nytt bolån, en bättre ränta på sitt privatlån, ett nytt elavtal eller en ny försäkring. På så sätt når vi vår vision om att göra alla svenskar lite rikare. Men hur myck...

Föregående artikel