Reporäntan kvar på rekordlåga 0,25 %

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Reporäntan kvar på rekordlåga 0,25 %

Idag meddelade en enig Riksbanksdirektion med Riksbankschef Stefan Ingves i spetsen att de låter reporäntan ligga kvar på 0,25 procent. Sedan 1994 har reporäntan legat så här lågt en gång tidigare och som högst har den legat på 8,91 procent


Reporäntan har legat på 0,25 procent en gång tidigare under 12 månader (från juli 2009 till juni 2010).

Reporäntan är Riksbankens styrränta sedan 1994 och har genom åren gradvist höjts och sänkts efter hur Riksbanken har bedömt utvecklingen av konjunkturen och inflationsutsikterna. Reporäntan har som högst legat på 8,91 procent vilket den gjorde under hösten 1995. Reporäntan har aldrig varit lägre än 0,25 procent.

Räntan får inte genomslag direkt

En räntejustering får inte genomslag direkt på ekonomi utan det kan ta 12-24 månader innan räntejusteringen slår igenom fullt ut. Riksbanken sätter alltså inte reporäntan utifrån dagens situation utan utifrån förväntningar om framtida konjunktur och inflation.

Här kan du läsa om hur reporäntan fungerar samt vilken effekt den har på dina lån: Compricers Wiki!

Jämför bolån här >>

Läs mer om räntebeskedet här: www.riksbank.se 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Räntetak – är det bra?

2 minuters läsning

Idag är bolåneräntorna mycket låga och det verkar som om räntorna kommer fortsätta vara låga ett par år framåt. Hur tycker du att man ska tänka nu när man tar ett lån eller förnyar befintliga bolåns villkor? Framf&o...

Föregående artikel