Riksbanken: 0-ränta fram till åtminstone Q2 2024

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
2 minuters läsning
Riksbanken: 0-ränta fram till åtminstone Q2 2024

Riksbanken meddelade precis att man lämnar reporäntan oförändrad på 0,00 % och att man förväntar sig att den ligger kvar på 0,00 % fram till och med andra kvartalet 2024. Genomsnittsräntan hos bankerna ligger på 1,40 procent just nu. Vilken ränta har du?

“Det krävs en fortsatt expansiv penningpolitik de kommande åren för att stödja ekonomin och inflationen”...

...skriver Riksbanken i sitt pressmeddelande idag. Och fortsätter: “Allt fler människor vaccineras och med de betydande finans- och penningpolitiska stöden finns det goda förutsättningar för efterfrågan att snabbt återvända även i kontaktintensiva tjänstebranscher så snart restriktionerna lättas. Men osäkerheten är fortsatt stor och hastigheten i återhämtningen varierar avsevärt mellan olika sektorer och länder.”

Värdepappersköp och nollränta ger stöd åt återhämtningen

Riksbanken meddelar i sitt pressmeddelande att penningpolitiken fortsatt behöver vara expansiv och att de därför fortsätter att köpa värdepapper inom ramen om 700 miljarder kronor och lämnar reporäntan oförändrad på 0,00 procent. Man kommenterar även en möjlig minusränta: “Det är också fullt möjligt att sänka reporäntan, särskild om förtroendet för inflationsmålet skulle vara hotat.”

Riksbankens prognos för reporäntan: 0-ränta 3 år till

Riksbankens prognos för hur reporäntan kommer att utvecklas framåt ligger kvar som tidigare men förlängs med ett kvartal. Riksbanken prognostiserar att räntan kommer att ligga på 0,00 procent t.o.m. åtminstone kvartal 2 2024.

Vad har du för ränta på ditt bolån?

  • Genomsnittskunden fick 1,40 procent i rörlig bolåneränta (3-mån) under mars.
     
  • Lägst rörlig genomsnittsränta (3-mån) i mars erbjöd Stabelo med 1,14 procent.
     
  • Högst rörlig genomsnittsränta (3-mån) i mars erbjöd Nordea med 1,73 procent.


Om du har ett bolån på 3 miljoner betyder skillnaden i ränta mellan Stabelo och Nordea (0,59 procentenheter) 17 700 kronor per år (före ränteavdrag). Pengar till en semester kanske? Eller ett viktigt tillskott till din buffert?

Helt klart värt att lägga några timmar på att se om du kan få ner din ränta. Vi hjälper dig gärna att jämföra och byta bank: Omförhandla bolån här >>
 
Läs också: 

Bankernas räntor sjönk under Q1: Förhandlingstips!

5 tips om hur du får ner din bolåneränta (klipp 1,36 min)

Compricers ekonomiskola del 8: Bolån

Detta händer med ditt bolån 2021

Bankernas bolåneräntor sjönk under 2020

Vad gör Riksbanken (klipp 5,38 min)

Penningpolitisk rapport, april 2021

 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Sista veckan att deklarera. 3 maj är deadline!

5 minuters läsning

Deklarera aktivt Du ska deklarera varje år i hela ditt liv, så varför inte ge årets deklaration lite tid och lära dig lite om deklarationen en gång för alla. Motstå frestelsen att godkänna din deklaration utan att gå igenom den ordentligt. Se den som e...

Föregående artikel