Riksbanken håller kvar vid planen att höja räntan - men ändrar räntebanan

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Riksbanken håller kvar vid planen att höja räntan - men ändrar räntebanan

Brexit, handelskrig och inverterad räntekurva. Sjunkande inflationsförväntningar, sjunkande marknadsräntor och fallande tillväxt. Det är några av anledningar till att Riksbankens räntebana nu ändras.

Idag 9:30 kom beskedet: Riksbanken håller kvar vid planen att höja räntan i slutet av detta år eller i början på nästa.

Riksbanken skriver dock att räntan därefter väntas höjas i en långsammare takt än vad föregående prognos sa. De konstaterar att avmattninggen av BNP- tillväxten i omvärlden, handelskonflikten mellan USA och Kina och osäkerheten kring Storbritanniens utträde ur EU gör att stämningsläget har försämrats. Flera centralbanker har också sänkt sina styrräntor eller kommunicerat att penningpolitiken kan komma att göras mer expansiv vilket påverkar Riksbankens handlingsutrymme.

Riksbanken är dock tydlig med att osäkerheten är stor och skriver: “Det finns fortsatt stora risker som kan påverka konjunkturutvecklingen. Prognoserna tar hänsyn till att stämningsläget har försämrats men förutsätter att det inte blir ytterligare betydande nedgångar i förtroendet hos hushåll och företag i omvärlden och Sverige. Om konjunktur- och inflationsutsikterna skulle förändras kommer penningpolitiken att anpassas.”

Reporäntan ligger idag oförändrad på minus 0,25 procent

Vad betyder detta för våra boräntor?

Våra boräntor kommer fortsatt att vara låga. Idag ligger genomsnittsräntan på bolån på 1,55 procent (3-mån). Det betyder att alla som tar nya bolån (eller förhandlar om) får i genomsnitt 1.55 procent i ränta. Listräntan (den ränta som du får om du inte förhandlar) ligger runt 2 procent. Skillnaden mellan den som inte förhandlar och den som förhandlar är alltså cirka 0,45 procent vilket betyder 4 500 kronor om året per miljon du lånar (före ränteavdrag).

Hur du får ner din ränta:


Mer information om dagens räntebesked hittar hos Riksbanken
Nästa räntebesked lämnas 24 oktober.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Kommer vi snart att få betalt för att låna pengar?

1 minuts läsning

Igår kom Nordeas ekonomer med en färsk rapport som siar om framtiden. Banken räknar med att: Tillväxten i år faller till 1,3 procent för att fortsätta ned till 1,2 procent 2020.   Arbetslösheten väntas stiga till 6,6 procent i snitt i ...

Föregående artikel