Riksbanken höjer reporäntan till 0,00 procent

Lån / Bolåneräntor /
Riksbanken höjer reporäntan till 0,00 procent

Riksbanken höjer reporäntan till 0,00 procent och därmed är nästan fem år av minusränta ett minne blott. Läs om beskedet, hur det kan påverka din ekonomi samt prognosen för räntan framöver.

Det var ingen överraskning. Riksbankens signaler efter det senaste räntebeskedet i oktober har varit tydliga. Reporäntan ska upp i december och idag kom också beskedet.

Från minusränta till nollränta
I ett pressmeddelande meddelar direktionen att reporäntan höjs med 0,25 procentenheter från -0,25 till 0,00 procentenheter.

Riksbanken skriver:

– Inflationen har varit nära Riksbankens inflationsmål på 2 procent sedan början av 2017 och Riksbanken bedömer att det finns goda förutsättningar för att inflationen ska vara nära målet även framöver. Direktionen har därför, i linje med bedömningen i oktober, beslutat att höja reporäntan från −0,25 till noll procent.

I och med dagens besked lämnar vi, åtminstone tillfälligt, närmare fem år av minusränta bakom oss. Det var nämligen i februari 2015 som Riksbanken överraskade alla med att sänka reporäntan till -0,10 procent. Helt plötsligt fick vi bekanta oss med ett nytt begrepp: minusränta.

Sedan dess har inflationen sakta men säkert tickat uppåt, om än inte i en rak linje, och nu har vi alltså nollränta att förhålla oss till.

Så påverkas din ekonomi av beskedet
För många kan en höjd reporänta kännas obehaglig. Stora bolån gör att även små ränteförändringar får effekter på svenskens plånbok men dagens besked innebär ingen dramatik.

Bolånen
Vi kan bara spekulera i vad som kommer ske med bankernas räntor framöver men det är inte helt osannolikt att bolåneräntorna kommer bli omkring 0,10-0,25 procentenheter högre på grund av dagens besked.

Det skulle i sådana fall innebära att ett rörligt lån på en miljon kronor blir omkring 1 000 – 2 500 kronor dyrare om året.

Konkurrensen är stenhård just nu på bolånemarknaden, vilket gynnar dig som har eller ska skaffa ett bolån. Det gör att bankerna får det svårt att höja räntorna lika mycket som Riksbanken gjorde idag.

Andra lån
Du som har ett billån eller ett blancolån (lån utan säkerhet) kan förvänta dig att räntan höjs med cirka 0,25 procentenheter. Ett lån på 100 000 kronor blir då cirka 250 kronor dyrare om året.

Sparräntorna
De stora bankerna kommer förmodligen inte höja sina rörliga sparräntor men sannolikt kommer de bästa sparräntorna, som finns hos de mindre aktörerna, att höjas med omkring 0,10 procentenheter. Det skulle i sådana fall innebära att den bästa rörliga sparräntan kommer hamna på ungefär 1,00 procent.

Prognos för räntan framöver
Vad kommer ske med reporäntan framöver då?

Ja enligt Riksbankens egna prognos kommer nästa räntehöjning ske först någon gång under 2022.

Men få saker är så svåra att prognosticera som konjunkturer och inflation…

En prognos är bara en prognos
Handelskonflikter, Brexit och svarta svanar som har en förmåga att dyka upp lite då och då gör att Riksbankens prognoser sällan slår in.

Skulle kommande Brexit falla väl ut, ur ett ekonomiskt perspektiv, samtidigt som handelskonflikten mellan USA och Kina dämpas…ja då kan vi helt plötsligt ha ett räntehöjarscenario framför oss snabbare än vi hinner säga nollränta.

Skulle ovan inte falla lika väl ut så kan vi istället ha en betydligt lägre tillväxt framöver och låga räntor med det. Kanske till och med en minusränta igen.

Nästa reporäntebesked och prognos lämnas den 12 februari.

Om reporäntan
Riksbanken är Sveriges centralbank och har till uppgift att ansvara för penningpolitiken i landet. Enligt lagen ska de ”upprätthålla ett fast penningvärde” vilket Riksbanken själva omsatt till ett mål om en inflation kring 2 procent per år.

Om inflationen stiger kan Riksbanken bland annat höja reporäntan, vilket gör att den ekonomiska aktiviteten sjunker i landet och därmed sjunker även inflationen.

Skulle inflationen vara för låg kan Riksbanken istället sänka reporäntan, vilket gör att aktiviteten i ekonomin ökar och därmed kan inflationen stiga.

På detta vis kan, och ska, Riksbanken dämpa konjunkturen om den går för starkt och stimulera den om den är för svag mätt i inflation.

I praktiken innebär en lägre reporänta att det blir billigare att låna pengar för företag, organisationer och privatpersoner. Det gör att aktiviteten ökar i ekonomin och därmed kan inflationen stiga. Tvärtom leder en högre reporänta till att det blir dyrare att låna pengar vilket dämpar den ekonomiska aktiviteten och därmed inflationen.

Ta chansen till en lägre bolåneränta
Även om Riksbankens prognos pekar mot en räntehöjning först 2022 så är det nu ett ypperligt tillfälle att se till så du har så bra villkor som möjligt på ditt bolån.

Bolånemarknaden är stentuff för tillfället och det öppnar upp fantastiska möjligheter för dig som vill förhandla ned din ränta och spara pengar. Ta den chansen!


Text lånad från finansportalen.se


Översikt bolåneräntor - snitträntor & listräntor

Bolåneräntor - Kolla bankernas listräntor och snitträntor för bolån

Här ser du en översikt över officiella bolåneräntor just nu. Jämför bankernas listräntor samt snitträntor för bolån. Trycker du på en önskad listränta kan du se när den senast förändrats.


Bolån för dig som har svårt att få lån

Här ser du en översikt av aktörer som erbjuder bolån till dig som har svårt att få lån.

Bolag Ränta / Snittränta Uppläggningsavgift Krav på säkerhet
Marginalen Snittränta:
5,37 %
Kredithanteringsavg. 3500kr, Upplägg.avg 1000k Ev.räntepåslag Villa, radhus, fritidshus eller bostadsrätt
BlueStep Bank AB (publ). Snittränta:
4,93 %
Upplägg.avg. 1850kr, Värderingsavg. 1995kr Ev. räntepåslag Villa, radhus, bostadsrätt eller fritidshus
Svea Ekonomi Snittränta:
4,92 %
Upplägg.avg. 3000kr Villa, radhus, bostadsrätt eller fritidshus
Nordax Bank Snittränta:
4,71 %
Upplägg.avg. 1850kr, Värderingsavg. 1995kr, Ev. räntepåslag Villa, radhus, bostadsrätt eller fritidshus

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Volkswagen, vw 3c passat
  • Lägst årskostnad 4 896 kr
  • Högst årskostnad 10 578 kr
  • Att spara 5 682 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin