Riksbanken höjer styrräntan med 0,75 procentenheter

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Riksbanken höjer styrräntan med 0,75 procentenheter

Riksbanken meddelade idag att de höjer styrräntan till 2,50 procent och signalerar ytterligare en höjning i februari 2023.

Senast vi hade en styrränta på över 2 procent var i slutet på 2008 under finanskrisen. I september 2008 toppade styrräntan på 4,75 procent och den rörliga boräntan låg då på drygt 6 procent. Styrräntan sjönk ett knappt år senare tillbaka till 0,25 procent och boräntan hade då sjunkit till under 2 procent.

Styrräntans utveckling

Räntehistorik (snitträntor alla banker)
 

Vad betyder höjningen för våra bolån?


Rörligt lån (3-mån):

Under 2022 har snitträntan* för ett rörligt bolån (3-mån) stigit från 1,32 till 2,97 procent. Det troliga är att räntan på rörliga bolån kommer att stiga, i genomsnitt, med ungefär lika mycket som styrräntan höjdes med dvs. 0,75 procentenheter. Det skulle betyda att snitträntan på ett rörligt lån hamnar på cirka 3,75 procent.

Bundet lån 3 år:

Under 2022 har snitträntan för ett bundet bolån (3-år) stigit från 1,45 procent till 4,14 procent. Bundna lån påverkas inte av styrränta på samma sätt som de rörliga lånen men det troliga är att även bundet bolån (3 år) stiger något.

Bundet lån 5 år:

Under 2022 har snitträntan för ett bundet bolån (5 år) stigit från 1,66 procent till 4,14 procent. Bundna lån påverkas inte av styrränta på samma sätt som de rörliga lånen men det troliga är att även bundet bolån (5 år) stiger något.

Riksbankens skriver i sitt pressmeddelande att det är sannolikt att styrräntan kommer att höjas ytterligare i början på nästa år för att då hamna strax under 3 procent. Enligt Riksbankens prognos för styrräntan så kommer den att ligga strax under 3 procent fram till och med kvartal 4 2025.

*Snittränta är den faktiska ränta som genomsnittet av ett bolåneinstituts kunder betalat under en given period (både på nya och villkorsändrade bolån) dvs den aktuella listräntan banken har (utgångspriset) minus förhandlade rabatter.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Andrahandsuthyrning - Viktiga saker att tänka på

4 minuters läsning

Vill du hyra ut din lägenhet i andra hand finns det en hel del du behöver ha koll på oavsett om det gäller andrahandsuthyrning av bostadsrätt eller hyresrätt. Här går vi igenom vad som gäller när du vill hyra ut din lägenhet och vad du beh&...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)