Riksbanken just nu: Räntan höjs kvartal 3 2017

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Riksbanken just nu: Räntan höjs kvartal 3 2017

Riksbanken meddelad precis att reporäntan ligger kvar på minus 0,5 procent men att räntebanan (prognos över hur räntan ser ut i framtiden) förskjuts framåt. Enligt Riksbankens prognos kommer räntan att börja höjas först under kvartal 3 2017.


Kan en längre period av minusränta göra att boräntorna stiger?

Förväntningar om en längre period med minusränta bör ha en effekt på marknadsräntorna som i sin tur gör att bolåneräntorna sjunker, kanske framförallt de bundna räntorna. Men enligt Svenska Dagbladet finns det några faktorer kan betyda det motsatta – höjda boräntor:

Brexit-oron (oron över att Storbritannien röstade för ett utträde ur EU) förväntas slå hårt mot bank- och finanssektorn. Om de svenska bankerna skulle  anses som mer osäkra av marknaden, skulle bankernas finansieringsmöjligheter försvåras. Investerare kan då komma att kräva högre ränta vilket skulle öka finansieringskostnaderna för bankerna.

Stora kurssvängningar på börsen efter Brexit och amorteringskravet kan ge oss en känsla av att ha mindre pengar i plånboken. Detta kan komma att påverka bostadsmarknaden med försiktigare budgivningar. Och om priserna på bostäder skulle falla kan bankerna dra öronen åt sig med högre kostnader för oss bolånetagare som följd.

Vad som än händer kan vi ana att bolåneräntorna kommer att vara låga en lång tid framöver, liksom räntan på sparkontot. Vi vet också att räntorna kommer att stiga så småningom. Passa på att se över dina bolån och sparkonto nu så är du förberedd när räntorna stiger:

  • Jämför snitträntorna hos bankerna. En del banker vill växa och kan kanske därför erbjuda bättre ränta än din nuvarande bank. Just nu skiljer det 0,27 procentenheter mellan högsta och lägsta snitträntan hos bankerna. På ett tremiljonerslån skulle det betyda 5 670 kronor per år.
     
  • Håll koll på din ränterabatt. Ofta får du en rabatt hos din bank som gäller ett år. Efter det är det sannolikt att din ränta höjs igen om du inte förhandlar om.
     
  • Skaffa ett sparkonto hos en nischbank med insättningsgaranti. Där kan du få upp till 0,9 procent i ränta istället för 0 procent som storbankerna erbjuder.


Passa på att spara nu när räntan är så låg. För bara tre år sedan låg den rörliga boräntan på 3 procent och 2008 låg den på 6 procent. Låtsas tex att du har en eller två procents högre ränta än du har idag och spar detta och/eller amortera så är du bättre förberedd på en högre ränta i framtiden.


Här kan ni se mig hos AftonbladetTV när beskedet kom.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så många valde rörligt elpris 2015

1 minuts läsning

Varje år sammanställer Energimarknadsinspektionen en rapport om el- och gasmarknaderna i Sverige. Nedan följer lite intressant fakta från året 2015:   Den största delen av en konsuments totala kostnad för el, 46 procent, bestod av skatt och moms...

Föregående artikel