Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad

2 minuters läsning
Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nu på morgonen att man lämnar reporäntan oförändrad på -0,25 procent. Prognosen om räntan framöver lämnas även den oförändrad. Det innebär att Riksbanken fortfarande väntar sig en höjning mot slutet av året eller i början på 2020.


Dagens räntebesked var väntat. Få experter på marknaden hade räknat med att riksbankschefen Stefan Ingves skulle överraska och komma med en räntejustering idag.

Orsaken är den senaste tidens inflationssiffror, +2,1 procent i maj, som ligger i linje med direktionens egna prognos. Utfallet gör att Ingves kan gå på semester med en oförändrad reporänta på -0,25 procent men riksbankschefen kommer behöva hålla tummarna hårt för att inflationen ska hålla i sig framöver.

Riksbanken väntar sig en höjning om ett halvår – men marknaden tvekar

Riksbankens egna prognos pekar alltså på att reporäntan kommer höjas igen någon gång i slutet av året eller i början på 2020. Skulle prognosen bli verklighet så sker det förmodligen med en höjning på 0,25 procentenheter, det vill säga en lika stor höjning som vid den senaste justeringen i december 2018.

-”Med fortsatt stöd från penningpolitiken bedöms förutsättningarna vara goda för att inflationen ska vara nära målet även framöver. Direktionen har beslutat att lämna reporäntan oförändrad på −0,25 procent. Även prognosen för reporäntan är oförändrad och indikerar att räntan höjs igen mot slutet av året eller i början av nästa år” skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Flera bedömare tror dock att det kommer bli svårt för Riksbanken att höja räntan framöver hur gärna direktionen än skulle vilja det. Orsakerna stavas oro i omvärlden med handelskonflikter och lägre tillväxt som följd.

Ett lågt inflationstryck utanför Sverige leder till lägre inflation här och både USAs och EUs centralbanker har intagit en betydligt mildare ton mot nya räntehöjningar på senare tid.

Så påverkas din privatekonomi av beslutet

Skulle Riksbankens egna prognos slå in så kommer det en räntehöjning med 0,25 procentenheter i december eller i början på 2020. Det skulle innebära att ett bolån på 2 miljoner kronor blir cirka 5 000 kronor dyrare per år.

Räntan på ett blancolån om 100 000 kronor blir cirka 250 kronor dyrare per år och de bästa sparräntorna stiger med cirka 0,1-0,15 procentenheter.

Detta förutsätter dock att den svenska inflationen fortsätter att ligga stabilt omkring 2 procent under hösten, och gärna lite över det, för att Riksbanken ska känna sig trygg med en räntehöjning kring årsskiftet.

Nästa räntebesked lämnas 5 september.


Text lånad av Finansportalen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Är sommardrömmen större än kontot? 5 budgetknep inför semestern

2 minuters läsning

Tips 1: Öronmärk semesterpengarna För att din ekonomi ska hålla sig flytande i sommar bör du ha koll på prislappen för dina planerade aktiviteter, men också vilket utrymme som finns för spontanitet. Se till att det finns öronmärkta peng...

Föregående artikel