Riksbanken: Räntehöjning i prognosen

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Riksbanken: Räntehöjning i prognosen

Riksbanken publicerade sitt penningpolitiska beslut tidigare i förmiddags: Reporäntan ligger kvar på noll och Riksbanken flaggar för räntehöjning för första gången på länge.

Prognos för reporäntan

Enligt Riksbankens prognos för reporäntan kommer vi ha nollränta fram till och med kvartal 3 2024. Därefter ser vi en höjning i kvartal 4 till 0,19 procent (kvartalmedelvärden) i prognosen.

Riksbanken skriver: “Konjunkturen är stark och inflationen har stigit snabbt, till stor del drivet av stigande energipriser. Riksbanken bedömer att inflationen faller tillbaka under nästa år. Direktionen har beslutat att lämna reporäntan oförändrad på noll procent och att under första kvartalet 2022 köpa obligationer för att kompensera för kommande förfall i Riksbankens värdepappersinnehav. Direktionens prognos är att innehavet kommer att vara ungefär oförändrat under 2022, vartefter det gradvis minskar, och att reporäntan höjs under senare delen av 2024. Med en sådan penningpolitik väntas inflationen vara vid målet på sikt.”

Ökad inflation - främst p.g.a. priset på el

KPIF-inflationen* under oktober månad hamnade på 3,1 procent vilket är betydligt högre än Riksbankens mål (2 %) och den högsta inflation vi har haft i Sverige sedan 2008.

Inflationstakten beror främst på höjda boendekostnader, framför allt prisuppgångar på el. Skulle man räkna bort höjda energipriser skulle inflationstakten ligga på 1,8 procent. Även höjda drivmedelspriser har haft stor inverkan på inflationen liksom höjda priser på bilar. Komponentbrister har gjort att tillgången på nya bilar har minskat vilket har bidragit till dyrare begagnade bilar. Det finns också en möjlig pandemieffekt som kan förklara de högre priserna på kort sikt.

“Vi såg en bred prisuppgång på bland annat olika evenemang som idrottstävlingar, bio, teater och inträde till dansklubbar. Något som kan vara kopplat till lättade restriktioner”, säger Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Det är inte bara Sverige som har stigande inflation just nu. I USA ligger inflationen på över 6 procent, vilket är den högst uppmätta inflationstakten på över 30 år. I Eurozonen har inflationen stigit till drygt 4 procent.

Våra bolån

Vi kan förvänta oss låga bolåneräntor ett bra tag framöver. Dagens besked från Riksbanken kan dock ses som en föraning till högre bolåneräntor i framtiden.

Se till att du inte betalar för mycket för ditt bolån idag. Snitträntan hos bankerna för rörliga lån låg på 1,33 procent i oktober. 
Vi hjälper dig kostnadsfritt att undersöka om du kan sänka din ränta. Läs mer och ansök här: Compricer bolån

FAKTA INFLATION

Vad är inflation?

Inflation betyder att priserna stiger dvs du kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar. Värdet på pengar sjunker. Riksbanken i Sverige har som uppgift att hålla inflationen stabil och på runt 2 procent. Orsaker till att priserna stiger kan vara ökad efterfrågan eller högre produktionskostnader. 
Motsatsen till inflation kallas deflation vilket innebär att den allmänna prisnivån sjunker.

Hur mäter man inflation?

Inflation mäts oftast genom att mäta priser och jämföra dem över tid i ett prisindex. I Sverige är förändringen i konsumentprisindex KPI det vanligaste måttet på inflation. Det visar prisutvecklingen för alla de produkter och tjänster som hushållen konsumerar. Inflationstakten visar hur KPI förändras från år till år. En inflationstakt på 1 procent innebär att konsumentpriserna i genomsnitt har ökat med 1 procent jämfört med samma månad föregående år.

*Ett annat mått som används är KPIF som står för KPI med fast ränta. Det är alltså samma prisutveckling som KPI men man räknar bort effekten av ändrade räntesatser på hushållens bostadslån. Sedan 2017 är KPIF det mått som Riksbanken använder.

Inflation enligt KPIF
Från januari 2008 till oktober 2021

Inflation enligt KPIF Från januari 2008 till oktober 2021

(Källa: SCB)

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Psykologin bakom Black Friday

3 minuters läsning

Vi befinner oss mitt i en period när butikerna mer eller mindre tävlar om att locka oss med generösa rabatter. Det finns goda möjligheter att göra uppskattade klipp, men det ger också anledning att reflektera lite över sin konsumtion – både för...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)