Riksbanken sänkte reporäntan med 0,25 procentenheter

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Riksbanken sänkte reporäntan med 0,25 procentenheter

I och med den senaste reporäntesänkningen (17/12 2012) har reporäntan under året sänkts med 0,75 procentenheter samtidigt som bankerna har sänkt sina bolåneräntor ännu mer.


Riksbanken motiverar sänkningen med sämre konjunkturläge och låg inflation
Riksbanken skriver i ett pressmeddelande: ”Utvecklingen i euroområdet är svag och fortsätter att präglas av skuldkrisen. Den svaga utvecklingen i euroområdet påverkar tydligt den svenska ekonomin. Handeln med omvärlden har varit svag sedan en tid tillbaka. Svenska hushåll och företag ser nu mer dystert på framtiden och konsumtionen och investeringarna utvecklas svagt.”

Tre sänkningar i år - från 1,75 till 1,00 %

Hittills i år har Riksbanken sänkt reporäntan tre gånger från 1,75 % i början av året till 1.00 % veckan före jul. Samtidigt har den korta boräntan sänkts med cirka 1,30 procentenheter. För ett hushåll med ett rörligt lån på två miljoner betyder det runt 1 500 kronor mindre per månad i räntekostnader.

Kan vi se en liknande rörelse framöver för bolånen?
Att en sänkning av reporäntan direkt innebär en sänkning av bolåneräntorna är inte längre sant. Bankerna finansierar sig till stor del i utländsk valuta och via obligationer med långa löptider och bolåneräntorna rör sig mer i relation till marknadsräntorna än i relation till reporäntan.

Tor Borg, ränteanalytiker på SBAB, säger till placera.nu att han tror att de korta bolåneräntorna hos bankerna sänks med mellan fem och tio punkter efter senaste reporäntesänkningen.

Reporäntan ligger kvar under 2013

Reporäntan väntas ligga kvar på den här nivån under 2013 för att sen långsamt stiga och nå 2,5 procent år 2015 enligt Riksbanken. Men framtidsutsikterna är osäkra och Riksbanken skriver att om läget förvärras kan reporäntebanan behöva bli lägre. En förbättring av läget skulle även kunna motivera en högre reporäntebana.

Bankernas räntor idag (2012-12-20) jämfört med i början av året:

 

Jämför bolån

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

God jul och tack för det här året!

1 minuts läsning

År 2012 går mot sitt slut och när vi summerar året kan vi konstatera att det totalt har gjorts nästan 4 miljoner jämförelser på Compricer inom allt från försäkringar, elavtal, bolån till sparkonto. Vi är glada ö...

Föregående artikel