Riksbanken skjuter på höjningen av reporäntan. När höjer bankerna?

Riksbanken skjuter på höjningen av reporäntan. När höjer bankerna?

Lån När höjer bankerna boräntan? Den frågan fick jag imorse i SvDs Ekonomistudio några timmar före beskedet från Riksbanken om att de inte rör reporäntan. ”Det borde dröja ett bra tag” var mitt svar.


Riksbanken presenterade sitt räntebesked 9:30 i förmiddags och som väntat låter de räntan ligga kvar på rekordlåga -0,5 procent. Räntebanan, dvs prognosen för hur reporäntan kommer att se ut framöver, sänks dock något. Riksbanken skriver att räntan kommer att hållas oförändrad vid det penningpolitiska mötet i oktober och därefter höjas antingen i december eller i februari nästa år.

Kommer bankerna höja boräntorna när Riksbanken höjer reporäntan?

Bankerna höjer normalt sina korta boräntor ungefär lika mycket och i samma takt som Riksbanken höjer reporäntan. Men om det blir så denna gång är mer osäkert. När Riksbanken under 2015 sänkte reporäntan från 0 procent till minus 0,5 procent så sänkte inte bankerna bolåneräntorna i samma takt. De sänkte de rörliga räntorna men med mindre än hälften av reporäntans sänkning. Som följd steg bankernas marginaler dvs bankernas faktiska utlåningsränta minus deras finansieringskostnader. Bankerna borde alltså inte ha så bråttom att höja boräntorna när Riksbanken börjar höja reporäntan.

Ökat utbud och konkurrens = lägre boräntor.

I våras presenterade nya bolåneaktörer såsom Hypoteket, Enkla och Stabelo bolån med konkurrenskraftiga boräntor. Den ökade konkurrensen visade sig direkt på snitträntorna som sjönk under våren. Idag ligger genomsnittsräntan på rörliga lån på runt 1,40 procent vilket är runt 0,1 procentenhet lägre än i början på året. Även om de nya aktörerna endast har en utlåningsvolym på runt 1 miljard kronor hittills av den totala marknaden som värderas till 3200 miljarder kronor, så har deras erbjudanden haft en psykologisk effekt på bolånemarknaden.

De mer etablerade nischbankerna såsom SBAB, Danske Bank och Länsförsäkringar påverkar mer i reella tal. Under förra året var hälften av all nyutlåning från nischbankerna och med konkurrenskraftiga räntor verkar trenden hålla i sig i år.

Spara nu när räntorna är låga

Även om Riksbanken börjar höja reporäntan snart så tror jag på en mycket långsam höjning av boräntorna. Bankernas höga marginal på bolån och den ökade konkurrensen kommer betyda att vi kommer att ha låga räntor ett bra tag framöver. När och med hur mycket boräntorna kommer att stiga vet ingen – men att de kommer att gå upp kan vi nog känna oss rätt säkra på. Passa på att spara nu när du har en rekordlåg ränta så har du lite att ta av när räntan går upp. Och glöm inte att förhandla med banken.

Se över din boränta

 • Har du inte förhandlat med banken på ett år betalar du troligtvis för mycket. Din ränterabatt gäller oftast bara ett år.
   
 • Se över vilken snittränta bankerna erbjuder – det ger dig en fingervisning om vilken ränta du kan sikta på.
   
 • Kontakta ett flertal banker, inklusive några nischbanker, och undersök vilken ränta de kan erbjuda dig. Vill du inte göra detta själv så hjälper vi gärna till kostnadsfritt via vår bolånetjänst Mittbolån.
   
 • Mitt bästa förhandlingstips med banken är att vara redo att byta bank. De flesta banker kräver inte idag att du flyttar hela ditt engagemang till den nya banken. Det räcker med bolånet. Detta gör att det är lätt att byta bank för ditt bolån och något flera av oss borde göra oftare.

 

Lycka till!

Klippet från Svenska Dagbladets Ekonomistudio hittar du här: Så påverkas din boränta av dagens räntebesked


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se


Kolla bankernas listräntor och snitträntor för bolånen

Här ser du en översikt över bankernas officiella listräntor samt snitträntor för bolån.
Den lägsta räntan för varje bindningstid markeras i fet stil. Drar du musen över önskad listränta kan du se hur och när räntan senast förändrats. De röda och gröna pilarna markerar räntor som ändrats under de två senaste veckorna. Om du vill sortera i tabellen klickar du på rubrikerna i tabellhuvudet. Notera att snitträntorna avser en historisk period medan listräntorna är de som är aktuella idag.
 • 3 mån-2 år
 • 3-5 år
 • 7-10 år

Aktuella räntor för dig som har svårt att få lån

Här ser du en översikt av aktörer som erbjuder bolån till dig som har svårt att få lån.
Uppläggningsavgift Krav på säkerhet
MittBolån.se Ränta:
4.71 %
Upplägg.avg. 1850kr, Värderingsavg. 1995kr Villa, radhus, bostadsrätt eller fritidshus
Svea Ekonomi Snittränta:
5.44 %
Upplägg.avg. 5000kr Villa, bostadsrätt, fritidshus
Marginalen Snittränta:
6.25 %
Kredithanteringsavg. 3500kr, Upplägg.avg 1000kr Villa, radhus, fritidshus eller bostadsrätt
BlueStep Bank AB (publ). Snittränta:
4.64 - 11.56%
Upplägg.avg. 1850kr, Värderingsavg. 1995kr Villa, radhus, bostadsrätt eller fritidshus

Övrig information

I tabellen anges bankernas officiella räntor (listräntor) samt snitträntor. Notera att listräntorna är de som är aktuella idag medan snitträntorna avser en historisk period. Man kan således inte rakt av jämföra dessa. När du ansöker om lån är det värt att förhandla om räntan. Vi hoppas att denna information kan hjälpa dig i din förhandling. Innan du tar ett bolån bör du göra en bolånekalkyl.

Compricers mål är att alla långivare ska finnas med i jämförelsen. Vi tar tacksamt emot tips och förslag på nya aktörer till vår jämförelse. Kontakta oss på info@compricer.se

Jämförs just nu av andra! Compricer

Trafikförsäkring, Suzuki swift 3d 1,3 gls

Lägst årskostnad 1 416 kr
Högst årskostnad 2 044 kr
Att spara 628 kr

Jämför här

Bilförsäkring Compricer

Bilförsäkring Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!
Ring 08-5000 2000!

Jämför här

Senaste nyheten Compricer

Rosa? Grå? Blå? Vilken färg ger bäst andrahandsvärde på bilen tror du?

2018-11-21

Nyhet

Försäkring Enligt en undersökning från Sifo, på uppdrag av bilauktionssajten Kvdbil.se, så är färgen viktig när svenskarna köper bil. Så vill du maxa din bils andrahandsvärde bör du läsa vidare.

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Fyll i din e-postadress nedan:

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Vi stödjer MinStoraDag! Compricer

Min Stora dag

Vi hjälper varje dag hundratals personer att spara pengar genom att hitta bättre privatekonomiska avtal.

Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!

Compricer Wiki Compricer

Wiki Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Till Wikin