Riksbanken skjuter på höjningen av reporäntan. När höjer bankerna?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Riksbanken skjuter på höjningen av reporäntan. När höjer bankerna?

När höjer bankerna boräntan? Den frågan fick jag imorse i SvDs Ekonomistudio några timmar före beskedet från Riksbanken om att de inte rör reporäntan. ”Det borde dröja ett bra tag” var mitt svar.


Riksbanken presenterade sitt räntebesked 9:30 i förmiddags och som väntat låter de räntan ligga kvar på rekordlåga -0,5 procent. Räntebanan, dvs prognosen för hur reporäntan kommer att se ut framöver, sänks dock något. Riksbanken skriver att räntan kommer att hållas oförändrad vid det penningpolitiska mötet i oktober och därefter höjas antingen i december eller i februari nästa år.

Kommer bankerna höja boräntorna när Riksbanken höjer reporäntan?

Bankerna höjer normalt sina korta boräntor ungefär lika mycket och i samma takt som Riksbanken höjer reporäntan. Men om det blir så denna gång är mer osäkert. När Riksbanken under 2015 sänkte reporäntan från 0 procent till minus 0,5 procent så sänkte inte bankerna bolåneräntorna i samma takt. De sänkte de rörliga räntorna men med mindre än hälften av reporäntans sänkning. Som följd steg bankernas marginaler dvs bankernas faktiska utlåningsränta minus deras finansieringskostnader. Bankerna borde alltså inte ha så bråttom att höja boräntorna när Riksbanken börjar höja reporäntan.

Ökat utbud och konkurrens = lägre boräntor.

I våras presenterade nya bolåneaktörer såsom Hypoteket, Enkla och Stabelo bolån med konkurrenskraftiga boräntor. Den ökade konkurrensen visade sig direkt på snitträntorna som sjönk under våren. Idag ligger genomsnittsräntan på rörliga lån på runt 1,40 procent vilket är runt 0,1 procentenhet lägre än i början på året. Även om de nya aktörerna endast har en utlåningsvolym på runt 1 miljard kronor hittills av den totala marknaden som värderas till 3200 miljarder kronor, så har deras erbjudanden haft en psykologisk effekt på bolånemarknaden.

De mer etablerade nischbankerna såsom SBAB, Danske Bank och Länsförsäkringar påverkar mer i reella tal. Under förra året var hälften av all nyutlåning från nischbankerna och med konkurrenskraftiga räntor verkar trenden hålla i sig i år.

Spara nu när räntorna är låga

Även om Riksbanken börjar höja reporäntan snart så tror jag på en mycket långsam höjning av boräntorna. Bankernas höga marginal på bolån och den ökade konkurrensen kommer betyda att vi kommer att ha låga räntor ett bra tag framöver. När och med hur mycket boräntorna kommer att stiga vet ingen – men att de kommer att gå upp kan vi nog känna oss rätt säkra på. Passa på att spara nu när du har en rekordlåg ränta så har du lite att ta av när räntan går upp. Och glöm inte att förhandla med banken.

Se över din boränta

  • Har du inte förhandlat med banken på ett år betalar du troligtvis för mycket. Din ränterabatt gäller oftast bara ett år.
     
  • Se över vilken snittränta bankerna erbjuder – det ger dig en fingervisning om vilken ränta du kan sikta på.
     
  • Kontakta ett flertal banker, inklusive några nischbanker, och undersök vilken ränta de kan erbjuda dig. Vill du inte göra detta själv så hjälper vi gärna till kostnadsfritt via vår bolånetjänst Compricer Bolån.
     
  • Mitt bästa förhandlingstips med banken är att vara redo att byta bank. De flesta banker kräver inte idag att du flyttar hela ditt engagemang till den nya banken. Det räcker med bolånet. Detta gör att det är lätt att byta bank för ditt bolån och något flera av oss borde göra oftare.

 

Lycka till!

Klippet från Svenska Dagbladets Ekonomistudio hittar du här: Så påverkas din boränta av dagens räntebesked

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

5 tekniska tips för ökad självkontroll i din ekonomi

2 minuters läsning

Jag läser att nästa version av iPhones operativsystem kommer att innehålla möjligheten att begränsa sin egen och även barnens skärmtid. Det låter fantastiskt. Många av oss känner säkert att den där lilla telefonen i handen inkrä...

Föregående artikel