Riksbankens besked: 0-ränta till slutet på 2024

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Riksbankens besked: 0-ränta till slutet på 2024

Riksbanken lät som förväntat reporäntan ligga kvar på 0 procent och skriver samtidigt att återhämtningen i Sverige och omvärlden utvecklas starkt i takt med att allt fler människor vaccineras och restriktionerna lättas runt om i världen.

Inflationen (KPIF) 2,4 % i augusti

Inflationen har tagit fart de senaste månaderna pga stigande priser bland annat på el, kläder och bensin. Riksbanken skriver att den svenska inflationen, som legat ganska nära inflationsmålet på 2 procent de senaste månaderna, väntas bli högre än 2 procent det närmaste året. Men att den sen sjunker tillbaka. De bedömer att det kommer att dröja några år för att den underliggande inflationen, den som är mer varaktig, ska ligga nära 2 procent.

För att inflationen även på längre sikt ska nå målet så är en expansiv penningpolitik en förutsättning. Därför meddelade Riksbankens direktion idag att de beslutat att behålla reporäntan på noll procent. Riksbanken skriver i sitt pressmeddelande: “Den väntas vara kvar på noll procent under hela prognosperioden, som sträcker sig till tredje kvartalet 2024. Riksbanken fortsätter också att köpa värdepapper under 2021 enligt tidigare beslut och direktionens prognos är att innehavet kommer att vara ungefär oförändrat under 2022.”

Riksbankens räntebana

Vid varje penningpolitiskt beslutstillfälle gör Riksbankens direktion en bedömning av vilken utveckling av reporäntan som behövs för att penningpolitiken ska vara väl avvägd. Räntebanan är alltså en prognos över hur den kommande ränteutvecklingen kommer att se ut. Riksbankens viktigaste skäl till att publicera räntebanan är för att förklara för allmänheten och aktörer på de finansiella marknaderna hur man bedömer inriktningen av penningpolitiken och därmed den kommande ränteutvecklingen.

Så här ser räntebanan ut som Riksbanken presenterade tidigare i dag (21/9 2021)*

Ränteprognos från Riksbanken 2021-2024

Låga bostadsräntor förväntas

Reporäntan är Riksbankens viktigaste styrränta och den ränta som bankerna kan låna eller placera till i Riksbanken. Det är reporäntan som bestämmer den kostnad som bankerna har för upplåning i Riksbanken. I och med att reporäntan kommer att vara kvar på 0 procent många år framåt så kommer vi troligtvis också att ha låga bostadsräntor under denna tid.

Får du ta del av de låga räntorna?

Se till att du ockå får ta del av de låga räntorna genom att se över den ränta du har idag? Är den i nivå med snitträntan hos din bank? Kan du få en lägre ränta hos någon annan bank?
Jämför gärna räntorna och sätt lite press på din bank. Fundera på att byta bank om du får lägre ränta hos någon annan. Även en lite lägre ränta kan ge tusenlappar extra i plånboken varje år.

Vi hjälper dig gärna kostnadsfritt att jämföra erbjudanden från flera bolåneaktörer för att du ska få den lägsta möjliga räntan till bästa möjliga villkor. Ansök här eller ring oss på: 08- 5000 2000

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Höstbudgeten: Så påverkas din ekonomi

3 minuters läsning

I dag den 20 september presenterade regeringen höstbudgeten med följande propositioner som kan påverka din plånbok. För yrkesarbetande Sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare. I januari i år infördes en skattereduktion för de...

Föregående artikel