Riksbankens besked: Utökar värdepappersköp till 700 miljarder kronor. Reporäntan = 0 % i 3 år till.

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
4 minuters läsning
Riksbankens besked: Utökar värdepappersköp till 700 miljarder kronor. Reporäntan = 0 % i 3 år till.

Riksbanken meddelade precis att de låter reporäntan ligga kvar på 0 procent men utökar och förlänger värdepappersköp från 500 upp till 700 miljarder kronor. Inför dagens räntebesked från Riksbanken var det många som rekommenderar att vi ska dela upp våra lån - och binda en del och ha en del rörligt. Gör inte det!

Riksbanken skriver i ett pressmeddelande: 

“Den ökade smittspridningen och de skärpta restriktionerna innebär att det blir en ny nedgång i svensk ekonomi. För att ge ytterligare stöd i en osäker tid, förbättra förutsättningarna för en återhämtning och bidra till att inflationen stiger mot målet på 2 procent har direktionen beslutat att utöka och förlänga Riksbankens värdepappersköp från 500 upp till 700 miljarder kronor fram till den 31 december 2021.”

Räntebanan, dvs. Riksbankens prognos för reporäntan, visar att vi kommer att ha 0 procent i ränta fram till och med slutet på 2023.

Här går jag igenom för och nackdelar med rörlig och bunden ränta - och berättar varför du inte ska binda en del av ditt lån.

Den rörliga ränta du erbjuds av långivaren är egentligen bunden på tre månader och ändras alltså inte oftare än så. Såväl höjningar som sänkningar beror på ränte- och marknadsläget, till exempel att Riksbanken justerar reporäntan eller att konkurrensen ändras. En bunden ränta betyder att du betalar samma ränta under hela bindningstiden, oavsett vad som händer på marknaden. Du kan normalt binda din ränta i mellan ett och tio år. Historiskt och i genomsnitt har det ekonomiskt bästa valet varit att ha rörlig ränta. 

De bundna räntorna ligger ofta något högre än de rörliga. Du betalar alltså något mer för att binda din ränta. Just nu kan du dock hitta bundna räntor som är lägre än den rörliga. Om du oroar dig för högre räntor eller ligger på marginalen i din ekonomi (du klarar precis dina utgifter varje månad) kan det vara bra att välja bunden ränta och därmed veta exakt vad du ska betala varje månad. 

Fördelar och nackdelar med rörlig ränta

+ Förutom att den rörliga räntan historiskt sett har varit mer förmånlig än den bundna, är fördelen med att ha rörlig ränta att det är lättare för dig att göra förändringar. Du kan till exempel bryta ditt bolån utan kostnad för att flytta det till en långivare med lägre ränta eller betala av det i förtid.

- Nackdelen är att du inte har koll på hur stora dina räntekostnader kommer att vara varje månad och att kostnaderna kan komma att stiga.

Fördelar och nackdelar med bunden ränta
+ Fördelen med bunden ränta är att du vet exakt vad du ska betala varje månad under bindningstiden. Även om räntorna stiger generellt får du behålla din fasta ränta.

- En nackdel är att bundna lån ofta kostar mer än rörliga över tid. Och även om du nu kan hitta bundna lån med lägre ränta än de rörliga, är det omvända vanligare.

- En annan nackdel med bundet lån är att du inte kan bryta lånet i förtid, exempelvis för att du säljer din bostad, utan att det medför en kostnad. Du får då betala en så kallad ränteskillnadsersättning, baserad på hur stort lån och vilken ränta du har, till långivaren som kompensation för uteblivna ränteinkomster.

Exempel: För ett bundet lån på 2 miljoner kronor med en ränta på 2 procent och två års bindningstid kvar kan ränteskillnadsersättningen bli 43 000 kronor.

- En tredje nackdel är att du på grund av att du inte kan byta långivare under bindningstiden får en sämre förhandlingsposition. Säg att du binder halva ditt lån på fem år och har halva lånet rörligt. På den rörliga delen har du en ränterabatt som gäller under ett år. Efter ett år vill du förhandla om rabatten, men eftersom du inte kan flytta lånet till en annan långivare (du har ju halva lånet bundet) är du gisslan hos en långivare som vet att du måste stanna kvar som kund vilken rörlig ränta de än erbjuder dig. Väljer du ändå att binda en del av ditt lån, försök få långivaren att låta dig behålla din ränterabatt på den rörliga delen under tiden du har det bundna lånet.

Vilken ränta du än väljer, jämför mellan bankerna! Får du ner din ränta från 2 till 1,5 procent så sparar du 3 500 kronor för varje miljon du lånar. Per år.
 
Vill du ha hjälp med att sänka din ränta, gör en ansökan här: Omförhandla bolån eller ring oss på 08-5000 2000. Vi jämför bankerna åt dig. I oktober hjälpte vi våra kunder till en genomsnittlig rörlig ränta på 1,33 procent.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Black friday eller inte - shoppa smart! Och säkert!

2 minuters läsning

Många tror att internethandeln kommer slå rekord i år pga pandemin. Vi hör också  varningar om kommande kaos på paketutlämningsställen inför jul. Vi undviker folkmassor på stan men kan komma att trängas på utlämningsst&...

Föregående artikel