Så blir det nya premiepensionssystemet

3 minuters läsning
Så blir det nya premiepensionssystemet

Premiepensionssystemet görs om till ett statligt upphandlat fondtorg och antalet fonder minskas kraftigt. Läs allt om beslutet som kommer påverka var du kan placera dina pengar framöver.

Turerna kring premiepensionssystemet blev för många. Skandalerna avlöste varann och nu har politikerna enats om huvuddragen kring ett nytt upphandlat fondtorg.

Så blir det nya premiepensionssystemet

Den 17 februari meddelade Pensionsgruppen, bestående av företrädare från S, MP, M, L, C och KD, att man nått en överenskommelse om att förändra premiepensionssystemet.

Förslaget innebär att en ny nämndmyndighet ska inrättas med uppgiften att upphandla fonder och förvalta premiepensionens fondtorg. Fonderna ska upphandlas utifrån olika risknivåer och placeringsinriktningar. De ska även vara kostnadseffektiva, hållbara, kontrollerbara och av hög kvalitet menar Pensionsgruppen:

-”Upphandlingen ska ske på strikt professionella och marknadsmässiga grunder och inga andra hänsyn ska tas än att erbjuda spararna så bra och prisvärda fonder som möjligt. Det betyder inte att det i upphandlingarna bara är priset som styr utan istället är det förhållandet mellan pris och kvalitet som är avgörande.”
 
Minskat antal fonder

Myndigheten får själva bestämma hur många fonder som ska upphandlas men ett exempel om 150-200 nämns även om Pensionsgruppen är noga med att det inte ska ses som ett maxtak:

-”Vid bedömningen av hur många fonder som ska upphandlas ska det även beaktas att fondförvaltarna och fonderna löpande ska kunna granskas på ett säkert och effektivt sätt och att kostnaderna för den granskningen är rimlig sett ur spararnas perspektiv.”
 
Idag finns cirka 500 fonder att välja mellan vilket kan jämföras med över 800 när de var som flest. Även i det nya premiepensionssystemet blir AP7 Såfa det förvalda alternativet för de som inte vill göra egna fondval.

Före september 2022 ska det nya premiepensionssystemet vara klart uppger pressekreterare Viktor Nyberg hos socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till TT.

Skandalerna som mjölkade systemet

Premiepensionssystemet har varit i ständig förändring sedan det första fondvalet genomfördes år 2000. På den tiden omfattades 4,4 miljoner svenskar och omfattande informationskampanjer genomfördes för att få svensken att förstå systemet och aktivt välja fonder.

Däremot visade undersökningar att många pensionssparare tyckte det var svårt att förstå systemet. Många upplevde ett behov av rådgivning och ur jorden ploppade det upp mängder av så kallade ”PPM-rådgivare”. Tillvägagångssätten har varierat genom åren men gemensamt har varit att tjäna pengar på att locka spararna med hög avkastning genom att välja fonder åt dem.

År 2011 förbjöds ”PPM-rådgivarna” att genomföra massbyten av fonder. Det ledde till att vissa av säljbolagen startade egna fonder. Ett exempel på detta var Svensk Fondservice som sedermera blev Allra. Därpå avlöste skandalerna varandra. Falcon Funds, Allra och Solidar med flera avslöjades med att mjölka pensionsspararnas pengar och slängdes ut från fondtorget.

Återkommande skandaler och minskat intresse hos premiepensionsspararna att vara aktiva har lett till förändringar på fondtorget genom åren och den 17 februari i år meddelade alltså Pensionsgruppen att de nått en överenskommelse om att förändra premiepensionssystemet.

Om premiepensionen

 • Premiepensionen är en del av den statliga allmänna pensionen. Varje år avsätts 2,5 procent av din lön eller eventuell annan pensionsgrundande inkomst och ersättning till premiepensionen.
   
 • Pengarna kan du som sparare fördela ut på maximalt fem olika fonder med den fördelning du själv önskar eller så låter du dem stå i AP7 Såfa som är det statliga förvalsalternativet.
   
 • Totalt finns det cirka 500 fonder att välja mellan på fondtorget som administreras av Pensionsmyndigheten och pengarna kan börja tas ut från 62 års ålder.
   
 • I januari 2021 omfattade premiepensionssystemet närmare 7,9 miljoner svenskar som tillsammans satt på ett genomsnittligt värde om drygt 200 000 kronor.
   
 • Ofta nämns PPM i dessa sammanhang. Du har säkert hört talas om PPM-systemet eller PPM-fonder. Det är bara ett gammalt namn som härrör från den tid (1998-2009) då Premiepensionsmyndigheten (PPM) hanterade systemet.

Källa: Regeringen – Preciserad överenskommelse om det reformerade premiepensionssystemet (2021-02-17)


Skriven av Mikael Karlsson på Finansportalen

Vad tycker du om det nya premiepensionssystemet?

Vi är nyfikna på vad du tycker om det nya premiepensionssystemet. Bra att man minskar risken för oseriösa aktörer och att antalet fonder blir färre? Eller dåligt att tjänstemän på en myndighet ska bedöma vad som är bäst för dig som sparare?

Lämna gärna din kommentar här under och berätta vad du tycker!

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Aktietips i 5 steg

5 minuters läsning

Vem är du?  “Vem” är aktien?  Vem tipsar om aktien? Gör din egen analys! Ha en plan! Vem är du? Din riskvilja och risktolerans    Enskilda aktier är riskfyllt. I enskilda aktier är du exponerad för företag...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)