Så mycket får vi i tjänstepension

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Så mycket får vi i tjänstepension

De flesta företag erbjuder någon typ av tjänstepension till sina anställda och ungefär 90 procent av de anställda i Sverige får pengar avsatta varje månad till sin tjänstepension. Är du en av dem som inte har tjänstepension är det viktigt att du sparar själv.

Om du inte får tjänstepension, eller sparar själv, blir din pension låg

Det uppskattas att din pension blir 60-75 procent av din slutlön beroende på hur länge du har jobbat och när du går i pension. Av denna summa står den allmänna pensionen för cirka 74 procent. Den allmänna pensionen kan alltså ge dig runt 74 procent av 67 procent av din lön vilket blir knappt 50 procent (i genomsnitt). Tjänstepensionen står för 21 procent av din pension och privatpensionssparande för cirka 5 procent i genomsnitt.

Så här mycket bör du spara själv om du saknar tjänstepension

Beroende på vilket avtal din arbetsgivare har så räknas tjänstepensionen ut lite olika. Nyare kollektivavtal på den privata arbetsmarknaden betalar ut 4,5 procent av lönen upp till en månadslön på drygt 34 500 kronor (7,5 basbelopp). Därefter betalas 30 procent av lönen på inkomster över 7,5 basbelopp.

Exempel

  • Tjänar du 20 000 kronor får du 900 kronor inbetalt till tjänstepension varje månad
     
  • Tjänar du 30 000 kronor får du 1 350 kronor inbetalt till tjänstepension varje månad
     
  • Tjänar du 40 000 kronor får du 3 200 kronor inbetalt till tjänstepension varje månad
     
  • Tjänar du 50 000 kronor får du 6 200 kronor inbetalt till tjänstepension varje månad


Om du tjänar 30 000 kronor idag och inte har tjänstepension bör du alltså spara drygt 16 000 om året till din framtida pension.

Skjut inte pensionsfrågan på framtiden!

Det är lätt att tänka att jag tar tag i det där sen, när jag blir lite äldre. Men det innebär att du hamnar på efterkälken och går miste om att pensionspengarna växer. Ränta-på-ränta effekten är nämligen STOR! Du får mer än dubbelt så hög avkastning genom att spara 1 000 kronor/månad i 40 år = 2 563 314 kronor i jämförelse med om du sparar 2 000 kronor/månad i 20 år = 1 052 764 kronor (Baserat på sju procents avkastning per år).

Här kan du läsa mer om tjänstepension >>

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Ju rikare du blir desto mindre empati och medkänsla får du

3 minuters läsning

Det låter inte särskilt roligt men är faktiskt sant Och när inkomstklyftorna fortsätter att öka i världen - de rika blir färre och rikare och de fattiga blir fler och fattigare - så är vi inne i en farlig spiral. Fem experiment från ...

Föregående artikel
40 procent dyrare bilförsäkring för unga!
1 minuts läsning