Se på amortering som sparande!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Se på amortering som sparande!

Martin Flodén, vice riksbankschef, sa i veckan att han oroar sig för hushållens skuldsättning och att det brådskar med åtgärder. Han föreslår t.ex. att fler borde binda sina räntor och/eller spara på andra sätt så att man har en buffert när räntorna går upp.

Jag har ett förslag: Vad sägs om att via lite psykologi få oss att amortera mer?

 

Framing effect ”inramningseffekten” är en term som används inom t.ex. finansiell psykologi för att förklara våra orationella ekonomiska beslut

Valet av inramningen är betydelsefullt för hur en bit information uppfattas både kognitivt och emotionellt. Valet av nytt perspektiv eller en ny vinkling kan förändra upplevelsen och följaktligen vårt beteende totalt.

 

Ekonomiskt värde påverkas av jämförelsepunkter

Vi upplever värdet relativt och påverkas av i vilket sammanhang det presenteras för oss och hur det är ”inramat”. Värdet kan framstå som bra eller dåligt beroende på vad vi jämför med – utan att vi tänker på det. Små tal upplevs mindre i jämförelse med stora tal. Små tal upplevs större i jämförelse med små tal.

 

Ett exempel om amortering och sparande

Antag att du har en låneskuld på 2 miljoner kronor i bank A. Bank B erbjuder dig att skriva ner skulden med 10 000 kronor förutsatt att du låter bank B ta hand om dina bankaffärer.

 

Antag att du har ett sparande på 10 000 kronor i bank A. Bank B erbjuder dig att du får ytterligare 10 000 kronor i sparkapital förutsatt att du låter bank B ta hand om dina bankaffärer.

 

I det första exemplet svarar de flesta nej. 10 000 kronor när skulden ligger på 2 miljoner känns lite. I det andra exemplet däremot känns 10 000 kronor plötsligt mycket – det är ju dubbelt så mycket som ditt sparande och fler svarar ja. Dessutom ligger glädjen av amorteringen långt fram i tiden (kanske när man säljer bostaden) medan sparandet kan man ha glädje av redan nu.

 

Uppmaning till bankerna: Se till att amorteringen ser ut som sparande

Lägg upp amorteringen så att det framstår som att man har sparat ihop det belopp man amorterat. Kanske med ett löfte om att under vissa villkor kunna låna det belopp man amorterat.

 

Källa:

Nordnet live med Henry Montgomery, professor emeritus, Stockholms universitet

Kahneman och Tversky

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

I tisdags tog naturens budget slut för i år. Hur är det med din?

1 minuts läsning

Under större delen av historien har naturens resurser används i en takt som rymts inom jordens globala budget. Men i mitten av 1970-talet bröts en kritisk gräns. WWF skriver: ”Vår misshushållning med jordens naturresurser är en av våra st&oum...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)